Gazdaság

Káosz a belgiumi repülőtéren: megszólalt a Wizz Air

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 17:48

A repülőtér biztonsági személyzete előzetes bejelentés nélkül kezdett sztrájkba. Magyar utasok sem jutottak be a repülőtérre, a gépek gyakorlatilag üresen indultak el.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a biztonsági személyzet előre be nem jelentett sztrájkja miatt gyakorlatilag megbénult a magyarországi légi járatokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtér. A helyszínen tartózkodó kollégánk elmondta: csak keveseknek sikerült bejutniuk a repülőtérre, a gépek gyakorlatilag üresen szálltak fel. 

Kérdésünkre a Wizz Air csütörtökön közölte: a repülőtér biztonsági személyzete előzetes bejelentés nélkül lépett sztrájkba, így erről korábban ők sem értesültek. Emiatt az érintett utasaikat nem állt módjukban figyelmeztetni, köztük a W6 2282 lajstromszámú budapesti járatra jegyet váltókat sem. Megerősítették, hogy a sztrájk következtében a Wizz Air nem törölte járatait, 

de mivel a biztonsági ellenőrzés jóval több időt vett igénybe a szokásosnál, voltak utasok, akik a sztrájk következtében lemaradtak a gép indulásáról. 

A sztrájk várható másnapi folytatása miatt a Wizz Air október 17-én délután figyelmeztető e-mailt küldött az érintett utasoknak, amiben felhívta figyelmüket a további esetleges sztrájk lehetőségére, és azt javasolta, hogy az ebből adódó kellemetlenségek elkerülése érdekében október 18-án 4 órával a gépük indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre, írta a légitársaság. 

Hogy telt a szörnyű nyár a Wizz Airnek?

A magyar légitársaság, a Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József nem túl gyakran nyilatkozik a médiában, azonban nemrég interjút adott az rtl.hu-nak. Ebben elemezte a nyári európai reptéri káoszhoz vezető okokat, és elmondta, milyen tanulságokat vontak le a tömeges járattörlésekből, miképp kívánnak javítani az ügyfelekkel való kapcsolattartáson, valamint értékelte a magyar kormánnyal való együttműködést is.

Október 19-én a sztrájk tovább folytatódott, a repülőtérről egyetlen légitársaság sem tudott járatokat indítani, így a Wizz Air a brüsszeli Charleroi repülőtérről induló valamennyi október 19-i járatát – köztük egy Budapestre tartót is – kénytelen volt törölni. Közlésük szerint erről értesítették az érintett utasokat, akiket arról is tájékoztattak, hogy térítésmentesen átfoglalhatják jegyüket egy másik járatra, illetve, ha az számukra megfelelőbb, a légitársaság visszatéríti számukra a jegyár száz százalékát vagy a jegyár 120 százalékának megfelelő WIZZ kreditet biztosítanak számukra.

A Charleroi repülőtér szerdán megerősítette a Wizz Air számára, hogy október 20-tól a repülőtér működése visszatér a normális kerékvágásba. 

És bár az elmúlt napok kellemetlenségei a légitársaságon kívül álló okok miatt történtek, a Wizz Air ezúton is elnézést kér az utasait ért kellemetlenségekért

– írta a légitársaság válaszában.

Kérdéseinket elküldtük a RyanAirnek is, cikkünk megjelenéséig nem küldtek válaszokat. 

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Gazdaság#wizzair#belgium#charleroi#wizz air

Címlapról ajánljuk