Gazdaság

Eltitkolja a GDP-t és a legfontosabb gazdasági adatokat Kína a Kommunista Párt kongresszusa alatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 8:06

Nem magyarázták meg, hogy miért.

Késve fogja kihirdetni Kína legfontosabb gazdasági mutatóit, köztük a GDP-t, írja a CNN. Az ország statisztikai hivatala hétfőn frissítette a publikáció dátumát: ekkortól látható az, hogy az eredetileg kedden kiadni tervezett számok közzétételét elhalasztották.

Ezek közé a számok közé tartozik:

  • a GDP
  • az ipari termelés számai
  • a havi munkanélküliségi statisztikák
  • áruforgalom

Ezen kívül az ország vámhatósága is elhalasztotta a kereskedelmi adatok publikálását, amiket eredetileg pénteken tettek volna közzé. A halasztásokról pont azon a héten adtak hírt, amikor a Kommunista Párt huszadik nemzeti kongresszusát tartja Pekingben.

A kongresszustól azt várják az elemzők, hogy Hszi Csin-ping ismét bebetonozza a hatalmát, és egy harmadik elnöki ciklust is elintéz magának – amire korábban nem volt példa az ország történetében. A kínai eseményekkel korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk.

Felidéztük: a kommunista elitbe született Hszi Csin-pinget súlytalan reformerként fogadták, amikor tíz éve elnök-főtitkárra választották, de aztán Mao óta nem látott keménységgel szilárdította meg hatalmát. Irányítása alatt Kína új szintre emelte a társadalom elnyomását, kegyetlen kampányt indított a kisebbségek ellen, és katonai erejét növelve agresszív, a konfrontációtól vissza nem riadó külpolitikára tért át.

Közvélemény-kutatások híján azt nem lehet pontosan tudni, hogy a kínaiak hogyan vélekednek Hszi Csin-ping teljesítményéről, de informális kutatások szerint a gazdasági helyzet romlása jelentősen megtépázhatja társadalmi támogatottságát. A helyzet pedig nem túl kedvező számára.

Nyitókép: MTI / EPA / Mark R. Cristino

#Gazdaság#kína#gdp#statisztika#hivatal#késés#kongresszus#Hszi Csin-ping

Címlapról ajánljuk