Gazdaság

Milyen bruttó félmilliós átlagfizetés? A többség még 400 ezer forintot sem keres

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 29. 15:25

Az Átlátszó járt utána annak, hogy mennyi is az annyi. 

A Központi Statisztikai Hivatal eddigi mérései szerint idén a bruttó átlagkereset közel havi 500 ezer forint. Azonban a mediánbér – ami valósabb képet fest egy átlagos magyar alkalmazott fizetéséről – bruttó 381 ezer forint körül alakul, tehát jelentős különbség tapasztalható a kétfajta számítás között – írja az Átlátszó. (A mediánbér azt az összeget mutatja, aminél pont ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet. Ez az érték pontosabban mutatja egy „valódi átlagember” fizetését.)

A lap szerint a KSH egészen tavaly áprilisig kizárólag az átlagbérek alakulását tette közzé, 2021-ben viszont két évre visszamenőleg megosztotta a mediánbéreket is, ezért az Átlátszó megvizsgálta, hogy 

mennyit kereshet valójában egy közepesen fizetett alkalmazott a versenyszférában.

A 2019 januárja és 2022 júliusa közötti időszakot mutató adatsoron az látható, hogy az átlag- és a mediánbér közötti különbség számszerűen ugyan nő, de az arány stabil volt: az átlagfizetésnek nagyjából a háromnegyedét tette ki a mediánbér.

2019-ben az átlagkereset havi bruttó 365 ezer forint körül alakult, a medián kereset pedig 286 ezer körül, vagyis nagyjából 80 ezer forintnyi eltérés volt a két bérszámítás között.

Idén a KSH eddigi adatai szerint a havi átlagkereset közel bruttó 500 ezer forint, azonban a mediánbér csak 381 ezer forint körül alakult. Ez alapján az átlag- és mediánbér közötti eltérés jelentős, pontosan 118 220 forint.

Más országokban sem túl gyakori a mediánbér közlése, mivel az átlagbérrel mindenki kedvezőbb képet festhet az állampolgárok helyzetéről – hívja fel a figyelmet az Átlátszó.

Nyitókép: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#bruttó#átlagfizetés#alkalmazottak#ksh

Címlapról ajánljuk