Gazdaság

Tavaly majdnem megduplázódtak az energiaárak csökkentésére költött állami pénzek, ez pedig nagyon rossz a bolygónak

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 8:07

Újabb akadály a klímaválság elleni harcban.

2021-ben megduplázódtak a fosszilis energiaipar állami támogatásai világszerte, pedig a cégek óriási bevételt termeltek, írja a Guardian. Az államok összesen 700 milliárd dollárnyi pénzzel támogatták a kitermelőket.

A lap szerint az államok egyre inkább hajlamosak arra, hogy megvédjék a fogyasztókat a magas energiaáraktól, így inkább az olaj- és a gázkitermelő vállalatokat támogatják, hogy kordában tartsák az áremelkedést. Az energia drágulása már a covid után elkezdődött, de az orosz-ukrán háború tovább rontott a helyzeten.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ez a trend akadályozza a klímaválság elleni harcot, de a kormányok számára ez kisebb problémának tűnhet, mint az árak beszabályozása. A szervezet szerint az egyetlen megoldás az, ha növekszik a megújuló energiákba való befektetések mértéke.

Az elemzés 51 ország intézkedéseit vizsgálta, és világ energiafogyasztásának 85 százalékát fedte le. Az ügynökség szerint ha a világ el akarja érni a klímacéljait, teljesen fel kell hagyni a fosszilis energiahordozókba való befektetéssel.

Nyitókép: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#fosszilis energia#állami pénz#költés#befektetés#energia#válság

Címlapról ajánljuk