Gazdaság

Nem csak a víziközművagyont kéri ingyen az önkormányzatoktól az állam, az átadási kiadásokat is velük fizettetné meg

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 30. 6:52

Ráadásul csak tiszta cégeket vesznek át, így ha tartozás terheli a vállalatot, akkor azt előbb ki kell egyenlíteni.

Nem csak a víziközművagyont kéri ingyen az önkormányzatoktól az állam, az átadási kiadásokat is velük fizettetné meg – írta a Népszava.

Az Orbán-kormány ugyanis olyan integrációs programot hirdetett az önkormányzatoknak, amelynek keretében ingyen átadhatják az államnak az energiaválság miatt végképp csődközelbe került víziközműveiket, megszabadulva ezzel az ellátás felelősségétől. 

A lap birtokába került dokumentum szerint az önkormányzati társulások által fenntartott Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) „költségvetéséből finanszírozva” állnának fel azok a munkacsoportok, amelyekre a váltással járó rengeteg adminisztratív és egyeztetési feladatot bíznák.

Az ellátási kötelezettséget átadni kívánó önkormányzatoknak szeptember 20-ig kell dönteniük, de a teljes vagyonátadást be kell fejezni november elsejére. 

A program lebonyolítását a Nemzeti Vízművek (NV) Zrt.-re bízták. Volencsik Zsolt, a társaság vezérigazgatója a MaVíz segítségét kérte, mivel „az NV személyi kapacitása jelenleg nem elegendő a várható feladatok ellátására”.

Jelenleg a MaVíz tömöríti a magyarországi víziközmű-szolgáltatás több mint 95 százalékát lefedő 38 szolgáltatót és több mint száz vízipari céget. A szolgáltatók önkormányzati – esetenként 20-40 település – tulajdonában vannak. 

A vagyonátadásához minden érintett társulás tulajdonos önkormányzatnak hozzá kell járulnia. A forráshoz jutáshoz azonban elég, ha az állam 5 százaléknyi tulajdonrészt szerez. Az önkormányzatok szolgáltatóval szembeni adósságát nem engedik el, azt a településeknek a vagyon átadása után „más forrásból kell kifizetni”.

Már az elején közölték, hogy az állam csak tiszta cégeket vesz át, bármilyen tartozás terheli, akkor azt előbb ki kell egyenlíteni

– válaszolta a Népszava kérdésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Nyitókép: Illusztráció, egy dolgozó mikrobiológiai vizsgálatra mintát vesz a vízből a Budapesti Vízművek Káposztásmegyeri Főtelepének 1-es számú szivattyútermében – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

#Gazdaság#vízmű#államosítás#önkormányzat

Címlapról ajánljuk