Gazdaság

Még idén 1000 forint fölé mehet egy szelet sütemény ára

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 6. 14:00

De a kávé ára is emelkedik. 

Nemcsak a nyaralás, de a szezonális strandtermékek és édességek is sokat drágultak az elmúlt időszakban – írja a Portfolio

A fagylalt áránál elég nagy a szórás, az átlagár 350 és 450 Ft között van. Egy-egy kiugró árral is találkoztam, felfelé is és lefelé is, de a nagy átlag 400 Ft körül van. A fagylalt eladásából származó bevétel még mindig életbevágó a legtöbb cukrászda működésében, ebből próbálnak tartalékot képezni a nehezebb időkre, amikor csak sütemény eladásából van bevételük

– nyilatkozta a lapnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, aki szerint a kávé ára is emelkedett, mind a beszerzési, mind az eladási ára. 

Hozzátette: „Egy tapasztalt idősebb kollégával beszélgettem és azt mondta, hogy régen egy átlagos sütemény ára nagyjából két gombóc fagylalt árával egyezett meg. Úgy látszik, hogy ez manapság is hasonlóan alakul, hiszen, ha a fagylalt árából indulunk ki, akkor most is 700-900 Ft között kell lennie egy torta árának, ami nagyjából stimmel is.” Persze azért nagy itt is a szórás, mert vannak ennél olcsóbb sütemények is, de a modern, nemzetközi cukrászati termékeket jóval magasabb áron, bőven 1000 forint felett tudják csak kínálni a cukrászdák. Az ok itt is az, hogy drágultak a nyersanyagok és a kimunkált édességeknek nagyobb az élőmunka igénye is. 

Erdélyi Balázs szerint ahhoz, jól működjön egy vállalkozás, és igazán megérje cukrászsüteményeket készíteni, a bécsi árakon, 4-5 euróért kellene értékesíteni őket, de ennyiért itthon csak pár helyen tudják eladni a minőségi, prémium termékeket.

A szakember úgy látja, hogy idén a lélektani 1000 forintos határt is át fogjuk lépni a sütemények áránál, de így is még csak 2,5 euró körül leszünk, vagyis feleannyiba kerülnek majd az édességek, mint Ausztriában.   

Nyitókép: andresr / Getty Images

#Gazdaság#sütemény#fagylalt#vendéglátás#turizmus#alapanyagok#drágulás

Címlapról ajánljuk