Gazdaság

Dollármilliárdokat költene Amerika a chipgyártók visszaédesgetésére

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 21:58

Hatalmas léptékű programról döntött a Szenátus, de még a képviselőháznak is rá kell bólintania.

Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa megszavazta azt a törvényjavaslatot, amellyel 280 milliárd dollárt (110 billió forintot) költenének az amerikai chipgyártás fellendítésére és a fejlett technológiák kutatására – írja az AP hírügynökség. A javaslatot még a Képviselőháznak is meg kell szavaznia, amelynek elnöke, a demokrata Nancy Pelosi biztos abban, hogy a republikánusok soraiból elegen támogatják az intézkedést ahhoz, hogy azt egyes demokraták ellenkezésének dacára is elfogadják.

A törvényjavaslat támogatói azzal érvelnek, hogy más országok is dollármilliárdokat költenek arra, hogy magukhoz édesgessék a chipgyártó vállalatokat, ezért az Egyesült Államoknak is ezt kell tennie, biztosítva az amerikai ipar hozzáférését az autókban, számítógépekben, háztartási gépekben és haditechnikai eszközökben is használt félvezetőkhöz. Az Egyesült Államokban félvezetőgyárat építő cégeknek 52 milliárd dollár értékben ígérnek szövetségi támogatást és adókedvezményeket.

A törvényjavaslat kezdeményezője a demokrata Chuck Schumer és a republikánus Todd Young, akik arra törekedtek, hogy növeljék az amerikai kormányzat ráfordításait a kutatás-fejlesztés területén. A törvényjavaslat vitájában rendre visszatérő elem volt, hogy fel kell venni a versenyt Kína óriási befektetéseivel: a képviselők közt volt, aki elismerte, hogy Kína egy sor fontos technológiában vezet, de a törvénnyel visszafordíthatják Amerikát a helyes útra.

Joe Biden elnök szerint a törvény munkahelyeket fog teremteni, és az autóktól a mosogatógépekig számos termék olcsóbbá válhat. Azt mondta: soha nem értett egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint fel kellene adni a gyártást Amerikában.

A törvény a Kongresszust szólítaná fel arra, hogy a következő tíz évben 200 milliárd dollárt fordítsanak high-tech kutatási programokra, biztosítva ezzel, hogy az ország a következő évtizedekben is versenyképes maradjon. A törvényjavaslat ellenzői a hatalmas költségeket bírálják, szerintük a program 79 milliárd dollárral növelné a következő tíz évben a szövetségi költségvetés hiányát.

Nyitókép: mailsonpignata / 500px / Getty Images

#Gazdaság#amerikai egyesült államok#technológia#chip#gyártás

Címlapról ajánljuk