Gazdaság

A taxisszövetség főtitkára nem érti, miért háborodtak fel az egészségügyi dolgozók a katatörvény módosításán

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 15:50

A taxisok ezután is számlázhatnak cégeknek, és arra is ígéretet kaptak, hogy az áfamentesség bevételi határát megemelik a kedvükért.

Támogatja a kormány a taxisok kezdeményezését, hogy emeljék fel a katás vállalkozók áfamentességének 12 millió forintos bevételi határát – erről Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség főtitkára beszélt az ATV csütörtök reggeli műsorában.

A főtitkár azt is állította: nem végeztek semmilyen lobbitevékenységet azért, hogy kivételezettek legyenek – a katás vállalkozó taxisok ugyanis továbbra is számlázhatnak cégeknek. Sőt, Metál Zoltán azt mondta, hogy ők is próbálják keresni a magyarázatot erre, és arra jutottak, hogy az lehet ennek az oka, hogy Budapesten ötezer taxi van, a nagyvárosokban hét és félezer, rengeteg a céges megrendelés és nem lehetne ezt máshogyan megoldani.

A főtitkárnak felvetették, hogy erősebb lett volna a nyomásgyakorlás, ha a taxisok is ott lettek volna a tüntetők között. Ő erre azt felelte, hogy inkább a párbeszédben hisz, és szerinte biztosan megvolt annak az oka, hogy a katatörvényt ilyen hirtelen át kellett írni.

Metál Zoltán elárulta: kérték a kormánytól, hogy az áfamentesség 12 millió forintos bevételi határát emeljék fel 14-15 millió forintra az infláció miatt. A főtitkár szerint Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke megígérte neki, hogy a kormány támogatja ezt a kezdeményezést.

A műsor vendége volt a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is, aki azt mondta: nem kellett volna a taxisokkal kivételezni, mert az egészségügy is hivatkozhatna arra, hogy az ellátás össze fog omolni a törvénymódosítás miatt. Eisenhauerné Fördős Erika azt is jelezte: az egészségügyi dolgozók is szeretnének párbeszédet kezdeményezni a minisztériummal, mert úgy érzik, a katatörvény így nem fog működni.

Metál Zoltán erre azt mondta: az, hogy az orvosnak vagy az ügyvédnek más adórendben kell majd dolgoznia, nem azt jelenti, hogy nem dolgozhatnak, ezért nem érti a felháborodást és az ellátás összeomlása miatti félelmet. Erre a szakszervezeti elnök azt válaszolta: a dolgozók sokkal hátrányosabb helyzetbe kerülnek a változás miatt, ezért megvan az esélye annak, hogy inkább elhagyják a pályát.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Gazdaság#metál zoltán#országos taxis szövetség#kata#katatörvény#egészségügy#független egészségügyi szakszervezet

Címlapról ajánljuk