Gazdaság

Folytatni fogja a kamatemelést a Magyar Nemzeti Bank, amíg csak kell

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 16:03

Az újabb alapkamat-emelés csak egy kicsit javított a forint/euró árfolyamon. Kiderült, hogy az MNB szerint meddig durvulhat az infláció.

Az infláció júniusi további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a monetáris szigorítási ciklus, a kamatemelések határozott folytatását teszik szükségessé – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a keddi kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.

Az MNB Monetáris Tanácsa 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. amely így megegyezik az egyhetes jegybanki betét kamatával. Az alapkamathoz legutóbb június 29-én nyúlt az MNB, akkor jelentősen, 5,90-ről 7,75-re emelték, de a lépés forinterősítő hatása nem tartott sokáig. 

A mostani kamatemelés és az MNB alelnökének bejelentése után a forint/euró árfolyam javult kissé.

A kamatdöntés után nem sokkal az euró 410,30 forinton, a dollár jegyzése 409,40 forinton, a franké 415,40 forinton állt. Majd Virág Barnabás kijelentésére a kamatemelések folytatásáról, röviddel 15 óra után az euró 408,09 forintra, a dollár 405,87 forintra, a frank pedig 413,32 forintra erősödött.

Az MNB alelnöke szerint mivel kétszámjegyű tartományban van az infláció, határozott kamatemelésekkel mennek tovább. Korainak nevezte annak megbecsülését, hogy mikor tetőzik az alapkamat. 

Az infláció kapcsán megjegyezte, hogy a júniusi, 11,7 százalékos inflációs adat megfelel a jegybank várakozásának, de az emelkedésnek még nincs vége: a várakozások szerint az ősszel tetőzhet a pénzromlás (körülbelül 12,6 százalékkal), majd ezután egy lassú mérséklődés következik.

Az RTL Híradó így számolt be a kamatemelésről:

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Gazdaság#mnb#alapkamat#magyar nemzeti bank#infláció#forint#euró

Címlapról ajánljuk