Gazdaság

Rakodás közben szennyeződhetett szalmonellával a belga csokigyárba szállított magyar szójalecitin

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 9. 7:37

A Vandamme cég azt közölte, hogy komáromi gyáruk 23 pontján vettek mintát, és mind negatív lett a szalmonella jelenlétére.

 

A belga csokoládégyárban észlelt szalmonellafertőzés a Vandamme cég komáromi gyárából származó szójalecitin teherautóra rakodásakor következhetett be, közölte a gyártó ügynöksége az rtl.hu-hoz is eljuttatott levelében.

Mint azt az rtl.hu is megírta, a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél szalmonellaszennyezést mutattak ki, aminek eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 4-én tájékoztatta a Vandamme céget, hogy a Barry Callebaut belga csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a cég komáromi gyárából származó szójalecitin szállítmányokkal.

A cég a saját belső vizsgálata során a komáromi gyár 23 különböző pontján vett mintát, de ezek mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére. Pozitív lett azonban egy minta, amely az érintett lecitintételek Belgiumba történő szállításáért felelős fuvarozó teherautójából származik.

Ebből a Vandamme arra következtett, hogy a szennyeződés feltehetően a szójalecitin üzemből való kikerülése és a tartálykocsiban elhelyezése között következhetett be. A szennyeződés okának felderítése érdekében együttműködnek a Nébihhel, és várják, hogy a hatóság mintagyűjtése is megerősítse a vizsgálatuk eredményét.


A Vandamme közölte, hogy a szójalecitint szójababból vonják ki, és ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak. A szójalecitin gyártásának minden egyes lépése rendkívül szigorú higiéniai körülmények között, zárt rendszerben történik, ami szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát.

„Amint értesültünk a lehetséges szennyezésről, a lecitingyártást leállítottuk, a folyamatban lévő vizsgálat lezárultáig annak előállítása szünetel. A már meglévő lecitinkészletet zároltuk” – közölte a Vandamme.

A belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és partnerei időközben megtették a szükséges lépéseket, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben az adott lecitin tételeket használták, zárul a cég közleménye.

Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#szalmonella#vandamme#szójalecitin#csokoládé#magyar#beszállító#fertőzés#nébih#élelmiszerbiztonság

Címlapról ajánljuk