Gazdaság

57 milliárdos veszteséggel zárta 2021-et a Magyar Nemzeti Bank

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 31. 8:27

Matolcsy György elnök szerint nehéz, de sikeres éven van túl a jegybank.

Közzétette 2021-es éves jelentését a Magyar Nemzeti Bank (MNB), vette észre a Napi.hu.

Nehéz és egyúttal sikeres esztendő volt a Magyar Nemzeti Bank számára 2021

– írta Matolcsy György, a magyar jegybank elnöke a 142 oldalas jelentés bevezetőjében.

A legnagyobb problémákkal a koronavírus-járvány következtében kialakult összetett válság miatt kellett tavaly szembenézni, de az MNB „a monetáris politika időben végrehajtott fordulatával eredményesen kezelte az infláció tartós emelkedésével összefüggő kihívásokat” – fogalmazott a jegybankelnök.

Matolcsy György szerint a jegybank intézkedései és programjai „nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az újrainduló magyar gazdaság teljesítménye már a második negyedévben elérje a válság előtti szintet”. Ennek köszönhető, hogy

a hazai gazdasági fejlettség még a válság időszakában is közeledni tudott az Európai Unió átlagához.

Az éves jelentés elé csatolt elnöki köszöntőjében Matolcsy azt hangsúlyozta, hogy az összetett válság a gazdaságot, az egészségügyet, a társadalmat, a közösségeket, valamint a munkaerőpiacot fenyegette, hazánkban mégsem nem alakult ki pénzügyi válság, mert a magyar gazdaság immunrendszere erős.

Matolcsy György szerint 2020-ban a kormányzattal összehangolt jegybanki lépések megalapozták Magyarország gyors helyreállítását, ebből következően

2021-ben éves alapon 7,1 százalékos gazdasági növekedést sikerült elérni.

Ezzel Magyarország „Európa leggyorsabb helyreállást mutató gazdaságai közé tartozott, amiben nagy szerepe volt az MNB válságkezelő programjainak is.”

A Magyar Nemzeti Bank mérlege a 2019-es bruttó hazai termékhez mért 26 százalékról 43 százalékra növekedett, olvasható a bevezetőben, ami szerint a

2013 óta állandó éves nyereség után az MNB 2021. évi eredménye 57,1 milliárd forint veszteségbe fordult.

Az MNB a fentieken túl a válságkezelés elősegítése érdekében 250 milliárd forint osztalékot fizetett be a központi költségvetésbe az eredménytartalékából tavaly, és a jegybanki programok jelentősen növelték az államháztartás adóbevételeit is.

Matolcsy 2021 legjelentősebb kihívásának a világszerte fellépő inflációt nevezte: „Az ellátási és termelési láncok globális szinten érzékelhető felbomlása, az energiahordozók és szállítási költségek drasztikus növekedése erős inflációs hullámot teremtett, amire a jegybank kellő időben és megfelelő határozottsággal, egyúttal kiszámítható és rugalmas módon reagált.”

Matolcsy: Az MNB működését az eredményesség jellemezte

A jegybankelnök szerint az MNB Európában az elsők között kezdte meg a kamatemelési ciklust, szigorítva monetáris politikáját. Mérföldkő volt 2021-ben az is, hogy 

a Magyar Országgyűlés Európában elsőként, a világon pedig az elsők között adott a Magyar Nemzeti Banknak zöld mandátumot, amelyen keresztül sikeresen és hatékonyan tudjuk támogatni Magyarország fenntarthatósági és zöld átmenetét.

– fogalmazott a jegybankelnök, aki köszöntőjét azzal zárta, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavalyi működését és gazdálkodását is az eredményesség jellemezte. Szerinte a jegybank mindhárom mandátumának eleget tett: megvédte a korábbi eredményeket, jó alapokat teremtett a kilábaláshoz és ahhoz, hogy az ország visszatérhessen a felzárkózási pályára.

Sikerrel teljesítettük a küldetésünket és a ránk bízott feladatokat egyaránt. 


Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Gazdaság#magyar nemzeti bank#matolcsy györgy#éves jelentés#2021

Címlapról ajánljuk