Gazdaság

Eljött az idő: egyes helyeken már 500 forint egy gombóc fagyi Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. május 22. 21:53

Akkorát drágultak az alapanyagok, hogy a rentábilis gombócár 350-450 forint között van a Magyar Cukrász Ipartestület szerint.

A fagylaltgyártásban is megjelent már az alapanyaghiány, a külföldről behozott gyümölcspürék ára pedig megduplázódott egy év alatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Erdélyi Balázs szerint átlagosan 350-400 forintba kerül idén már egy gombóc fagylalt,

de az ország frekventáltabb régióiban ennél is többet, akár 500 forintot is elkérhetnek egy gombócért.

Ami az alapanyagokat illeti, sajnos már nemcsak arról van szó, hogy ismét drágulnak, hanem sok esetben előfordul, hogy nincs is elegendő – folytatta a szakember. Mint mondta, már a nagykereskedések sem jutnak hozzá a beszállítóiktól a megrendelt mennyiségekhez, így aztán az üzleteket sem tudják megfelelően kiszolgálni, ami a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza.

Nincs egyszerű helyzetben a szakmánk

– fogalmazott.

A hiány minden összetevőt érint. Volt például, amikor nem lehetett vajhoz jutni, de már a cukorral is akadtak nehézségek az idén, de az egyéb tejtermékek is említhetők. Eközben a gyümölcsök, gyümölcskészítmények és -pürék ára is elszállt, főleg azoké, amelyek külföldről, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek fagyasztva.

Erdélyi Balázs szerint ha minőségi fagylaltot árulnak, akkor rentábilis esetben indokolt a 350 és 450 forint közötti ár, máskülönben nem éri meg a cukrászdáknak.

Nyitókép: Marjai János / MTI

#Gazdaság#fagylalt#áremelés

Címlapról ajánljuk