Gazdaság

Nukleáris fűtőanyagot hozott Magyarországra a Pápán landolt repülő

rtl.hurtl.hu

2022. április 7. 11:13

Eddig az Oroszországból származó fűtőanyag Ukrajnán keresztül érkezett Magyarországra, de a háború miatt új útvonalat kellett keresni.

Az ukrajnai háború miatt új útvonalon kell szállítani Magyarországra azt az Oroszországból származó nukleáris fűtőanyagot, amely a paksi atomerőmű működéséhez szükséges – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminiszterei tanácsülésének második napján, Brüsszelben. 

Eddig ezek a szállítmányok Ukrajnán keresztül, vasúton érkeztek Magyarországra, ezúttal viszont alternatív útvonalat kellett találni.  

„Minden érintett hatóság engedélyével, légi úton Fehéroroszország-Lengyelország-Szlovákia útvonalon érkezett Pápára az első szállítmány szerdán délelőtt” – fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt mondta: a paksi atomerőmű a magyarországi villamosenergia termelés 49,6 százalékát biztosítja és a magyarországi villamosenergia-felhasználás több mint egyharmadát adja.  

A külügyminiszter kitért arra is, hogy most is tárgyalnak uniós szinten egy Oroszországot érintő újabb szankciós csomagról. A magyar kormány számára viszont „vörös vonal”, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó minden tevékenységnek mentességet kell élveznie a szankciók alól. .

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Gazdaság#paks#paksi bővítés#szíjjártó péter#nukleáris fűtőanyag

Címlapról ajánljuk