Gazdaság

Brutális drágulás jöhet májusban, az étolaj ára a duplájára nőhet

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 11:02

Az infláció tetőzése júliusra várható.

A Népszava arról ír, hogy a parlamenti választás után az infláció megugrását hozza magával az élelmiszer- és benzinárstop vége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint. A jegybanknál úgy vélik: a februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet. Az infláció tetőzése júliusra várható: a legrosszabb jegybanki forgatókönyv megvalósulása esetén nyár közepén meghaladhatja akár a 11 százalékot is. Vagyis a következő hónapokban évtizedes rekordok dőlhetnek meg. 

A lap szerint összességében az MNB a korábbi 5 százalékról  7,5-9,8 százalékra emelte idei éves inflációs várakozását, míg a 2023-as prognózisát 3,3-5 százalékos sávba emelte. 

A jegybank elemzői szerint a legdrasztikusabban az idén az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik: az üzemanyagoknál éves átlagban 14-28 százalékos drágulást várnak. A feldolgozatlan élelmiszerek ára 11,5-18,5 százalékkal emelkedhet a jegybank szerint, ugyanis az ukrán-orosz háború miatt megugró búza- és kukoricaár, illetve az energia- és nyersanyagdrágulás már megjelent az élelmiszerek inflációjában. Az élelmiszerárakat emeli a földgáz árának ötszöröződése is, hiszen a műtrágyákat földgázból állítja elő a vegyipar. 

A gabona 52, az növényi olajok 117 százalékkal drágultak, míg a cukor „csak” 16 százalékkal kerül többe. Az árstop ezek közül számos terméket érint. Így, amennyiben nem lesz hosszabbítás május 1-je után, 

a főzőolajok ára a duplájára emelkedhet májusban az árstop kivezetésével, de drasztikusan emelkedhet a tej- és hústermékek ára is. 

A jegybank elemzői szerint az inflációt fűtik a lakosság áremelkedési várakozásai is. Az utolsó, február eleji felmérés szerint – amikor még semmi híre nem volt az orosz agressziónak – a magyar lakosság 6,4 százalékos inflációt várt az idei évre.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#infláció#étolaj#áremelkedés#mnb

Címlapról ajánljuk