Gazdaság

Nagyon várta a forint, mégsem emelt kamatot a jegybank

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 16:21

Az egyhetes hitel kamatát viszont 100 bázisponttal 6,4 százalékosra növelték.

A várakozásokkal ellentétben nem emelte meg a jelenleg 3,4 százalékos jegybanki alapkamatot a monetáris tanács a keddi ülésén, azonban az egyhetes hitel kamatát 100 bázisponttal 6,4 százalékosra növelte.

A forint a háború kitörése óta meredeken, a többi régiós valutánál, még a támadása alatt álló Ukrajna pénzénél is jelentősebb mértékben zuhan. Hétfőn napközben az euró árfolyama a lélektani 400 forintot is átlépte. Sokan arra számítottak, hogy emiatt ma az alapkamat is emelkedik, de ezt a döntést még meghozhatja a monetáris tanács csütörtökön is, a portfolio.hu elemzése például biztosra veszi a szigorítást. 

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy online háttérbeszélgetésen azt mondta, 

az elmúlt másfél hétben külföldi szereplők mintegy 600 milliárd forintnyi pozíciót építettek ki a pénzpiacokon a forint ellen. Ekkora pozícióra volt már példa, de ilyen gyors felépülésére még nem 

– tette hozzá. A jegybank a kamatok emelésével meg tudja növelni a pozíciók tartásának költségét, azok lezárásának pedig a forintot erősítő hatása lesz.

Az alelnök szerint a forint gyengülésének hátterében az orosz-ukrán háború okozta kockázatnövekedés áll, ami az egész régiót érinti. Úgy vélte, a forint elleni pozíciók kiépülése természetes piaci folyamatnak tekinthető. 

Virág Barnabás azt mondta, hogy a jegybanki tartalék szintje megfelelő, azt az általánosan elfogadott nemzetközi szempontok szerint értékelik.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a jegybank következetesen folytatja az infláció megfékezésére meghirdetett kamatemelési ciklust. Megerősítette azt is, hogy 

az egyhetes betét és az alapkamat szintje össze fog érni.

Február közepéig az MNB becslése szerint folytatódott a gyors gazdasági növekedés Magyarországon, mértéke elérhette a 8 százalékot. Ugyanakkor az infláció emelkedése is folytatódott 8-8,5 százalék lehetett, és a maginfláció is elérhette a 8 százalékot.

Nőttek az inflációs kockázatok és a gazdasági növekedésnél nőttek a lefelé mutató kockázati tényezők – jegyezte meg.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Gazdaság#jegybank#forint gyengülés#árfolyam#deviza#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk