Gazdaság

Áremelésért tüntettek a taxisok Karácsony Gergely ablaka alatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 15:10

A főváros szerint eddig kormányrendelet állt a taxisok követelésének útjában, de az akadály elhárultával folytatódhatnak a tárgyalások.

Néhány tucat taxis gyűlt össze a Telex szerint szerdán Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatal előtt, hogy a hatóságilag rögzített viteldíjak emelését követeljék.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán az Inforádióban azt mondta, hogy legalább harminc százalékos emelést tartanának elfogadhatónak. A kilométerdíjat, az alapdíjat és a várakozási díjat 2013-ban rögzítették a fővárosban, és legutóbb 2018-ban módosította a tarifákat a közgyűlés.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy hónapok óta tárgyalnak a taxis szervezetek hivatalos képviselőivel az emelésről, de egy kormányzati jogszabály alapján az önkormányzatok semmilyen díjat nem emelhetnek.

A szerdai tüntetéshez Metál Zoltán szerint az Országos Taxis Szövetségnek nincs köze, a szervezet a tárgyalóasztalnál szeretne sikert elérni. Állásfoglalást kértek a Fővárosi Kormányhivataltól, ami szerint nincs akadálya a tarifaemelésnek. A főpolgármester azt írta,

tegnap este, hirtelen, a mai taxis demonstráció előtt változott a helyzet azzal, hogy a kormány mostantól engedélyezi a taxis díjak emelését.

Így a tárgyalások folytatását javasolja a hivatalos taxis szervezetekkel, és azt, hogy állapodjanak meg egy méltányos emelésben. Karácsony Gergely arra is emlékeztetett, hogy 2020-ban a fővárosi önkormányzat a taxidrosztdíj 70 százalékát elengedte.

Nyitókép: Taxis demonstráció a Hősök terén 2016-ban az Uber ellen – Fotó: MTI / Máthé Zoltán

#Gazdaság#taxi#tüntetés#áremelés

Címlapról ajánljuk