Fókusz

Négy év után született ítélet a siklóernyős tragédiában, a katonai helikopter pilótáját ítélték el

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2024. március 26. 18:38

Nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték első fokon a helikopter parancsnokát, aki az indoklás szerint nem körültekintően közelítette meg a bajba jutott siklóernyőst, és aki a helikopter által kavart szél miatt lezuhant a fáról és meghalt. Majdnem 4 évvel Orosz Zsolt halála után született most elsőfokon ítélet. A siklóernyősök mentésében jártas szakemberek szerint Zsoltot épségben le lehetett volna hozni a fáról.  

Oroszi Zsolt 2020 júliusában siklóernyőzni indult barátjával. Ernyőjének egyik oldala váratlanul becsukódott, de a mentőernyő segítségével a fák közé ereszkedett, sértetlenül. Zsolt először olyan szakembert hívott, aki jártas a fáról mentésben, ám valaki közben értesítette a hatóságokat, és nem sokkal később megérkezett a honvédségi helikopter. Ekkor következett be a tragédia. Az őt menteni próbáló honvédségi kutató-mentő helikopter rotorlapátja óriási szelet kavart, és Zsolt 20 méteres magasságból a mélybe zuhant. Közel 4 évvel a tragédia után most, első fokon ítélet született a tragédia kapcsán. A helikopter parancsnokát nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték, két évre felfüggesztve. Az ügyészség szerint a pilóta úgy közelítette meg a bajba esett siklóernyőst, hogy nem tájékozódott a mentés körülményeiről.

A bíróság szerint, bár a pilóta nem volt elég körültekintő és a mentés alatt túl közel repült a siklóernyőshoz, a balesetben mások is mulasztottak. Végül csak a pilótát állították bíróság elé. 

Oroszi Zsolt testvére azt mondta, a férfi egyszer sem jött oda hozzájuk bocsánatot kérni.

#Fókusz#Videó#siklóernyős baleset#siklóernyő#rtl#tragédia#lezuhant#ítélet#pilóta

Címlapról ajánljuk