Fókusz

Szujó Zoltán az esztergomi tragédiáról: Gyorsasági szakaszon történt a baleset, ahol a pilóták a határaikat feszegetik

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. március 25. 18:55

Bejárja az egész országot az a megrázó videó, ami az az Esztergom-Nyerges Rallyn történtekről készült. Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke interjút adott a Fókusznak, szerinte a szurkolók többszöri figyelmeztetés ellenére sem mentek arrébb a veszélyes helyről, ez okozta a tragédiát. A fenti riportban egy szemtanú is megszólal, akinek  az utolsó pillanatban sikerült biztonságos helyre menekülnie. 

A rendőrség hétfő reggel frissítette az Esztergom- Nyerges Ralin történt  tragédiával kapcsolatos közleményét, amelyben azt írják, hogy a baleset a nézők elől elzárt területen következett be, amire az  ott tartózkodás tilalmára tábla is figyelmeztetett. A balesetben három férfi egy nő hunyt el a helyszínen, ketten életveszélyes, öten súlyos és egy ember könnyű sérüléseket szenvedett.

„Borzalmasan nehéz megszólalni, nem is elősorban a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökeként, hanem autósport rajongóként egy ilyen tragédia után és szeretném kifejezni az együttérzésemet a hozzátartozók felé” – mondta Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke a tragédiáról, aki hozzátette, már vasárnap azonnali belső vizsgálatot rendelt el és rendkívüli elnökségi ülést hívott össze a történtek miatt. 

Rendben találták a biztonsági terveket

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség nem rendez konkrét eseményeket, azokat rendezőpartnerek szervezik. Annak, aki ezeket lebonyolítja, be kell mutatnia a biztonsági terveket; ez a vasárnapi rali előtt is megtörtént; az MNASZ pedig megvizsgálta és rendben talált mindent a verseny előtt.

„Nézők elől elzárt területre csapódott be az irányíthatatlanná vált versenyautó. Nem összekötő szakaszon történt a baleset, hanem úgynevezett gyorsasági szakaszon, ahol a pilóták a határaikat feszegetve autóznak. Többszöri figyelmeztetés ellenére ezek a szurkolók nem mentek arrébb, arról a veszélyes helyről, így következett be a tragédia” – összegezte Szujó Zoltán a tragédia okát. 

Amikor láttam, hogy megcsúszik az autó az út szélén, befutottam egy fa mögé a kapubeállóba, utána csak azt vettem észre, hogy az emberek között van az autó és mindenki kiabál 

– mondta egy szemtanú, aki hétfőn azért érkezett a tragédia helyszínére, hogy mécsest gyújtson az áldozatok emlékére, azt mondta: ijesztő látvány volt, ahogy megcsúszott az autó, de neki még az utolsó pillanatban sikerült biztonságos helyre menekülnie. A szemtanú azt is megerősítette, hogy a mentők és a négy mentőhelikopter nagyon gyorsan kiért.

Nem ez volt az első eset

Ahogyan azt már korábban az  rtl.hu-n megírtuk, a vasárnapi tragédia előtt napra pontosan 40 évvel is történt egy négy halálos áldozatot követelő ralibaleset: egy hegyi verseny Visegrád- és Pilisszentlászló közötti szakaszán egy Lada a nézők közé rohant. A több hónapig tartó vizsgálat hivatalos eredménye szerint a tragikus következményekért nézők voltak a felelősek; az autó műszakilag rendben volt, a rendezők pedig mindent megtettek a biztonságért. A látogatók azonban fegyelmezetlenül viselkedtek: többszöri felszólításra sem hagyták el a veszélyes szakasz, a védőkordont leszaggatták.

2018-ban az ásotthalmi roncsderbin hat néző sérült meg, amikor a rajt után a pálya szélén haladó piros Ladának oldalról nekihajtott egy másik kocsi és kilökte a pályáról. Az ügyészség 2020-ban emelt vádat a verseny szervezője ellen. Szerintük a férfi a pályabejárás során biztonságosnak találta a pályát, de a földsánc- ahol az autó becsapódott- nem felelt meg az országos roncsderbi szabályzatnak. A szervezők a baleset után a Híradónak azt mondták: szerintük minden megfelelt az előírt szabályoknak.

2019-ben a békés megyei Tótkomlóson egy versenyautó nekiütközött a padkának, majd a nézők közé csapódott. Összesen 11 ember került kórházba, ketten életveszélyes sérülésekkel, egyikük gyermek volt. 

2013 októberében Városlődön az egyik autó megcsúszott, majd irányíthatatlanul csapódott a nézők közé. Hatan sérültek meg, egy férfi hetekkel a történtek után meghalt a kórházban. Öt évvel a tragédia után, 2018-ban a verseny szervezőjét jogerősen is egy év felfüggesztett fogházbüntetésre elítélték, mert a bíróság szerint a biztonsági terv több ponton hiányos volt. Ahogyan arról korábban az rtl.hu-n is beszámoltunk, a versenyt is az a Bognár Gábor szervezte, aki a 11 évvel ezelőtti városlődi ralit. Bognár ezt meg is erősítette és azt is közölte, hogy nem volt eltiltva a szervezéstől.

Váltás a magyar autósportban

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség tavaly indított kampányt, hogy felhívják a figyelmet a raliversenyek veszélyeire. 

Ha igazi rajongó vagy, nem állsz tiltott területre. Mert pontosan tudod, hogy ezzel magadat és a rendezvényt is veszélybe sodrod.

Szujó Zoltán szerint évtizedek óta a hazai raliversenyekhez hozzátartozik az is, hogy a nézők tiltott helyre állnak, hiába tesz meg a szövetség mindent a szurkolók figyelmeztetésére. Éppen ezért alapjaiban kell újra gondolni a hazai versenyek rendezését. A szövetség vizsgálóbizottságot állít fel, hogy feltárják a tragédia körülményeit.

„A közelmúltban, néhány évvel ezelőtt, amikor még nem voltam a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, akkor hazánk elveszítette a jogát egy évre a rali EB futam megrendezésére, pontosan a szurkolói fegyelmezetlenség miatt. Meg kell fontolnunk azt, hogy hermetikusan elzárt területeken rendezzünk raliversenyeket és kijelölt nézői pontokra irányítsuk a nézőket. Efelé egyébként megtettük az első lépéseket, de ebben a kultúrában ezt egyelőre nem fogadták jól a szurkolók. Emiatt hangsúlyozom azt, hogy nemcsak szemlélet, hanem egy teljes kulturaváltást kell levezényelni a hazai autósportban, különösen az autóversenyeken” – mondta Szujó a Fókusznak, aki hozzátette, szerint a szövetség egyeztetést folytat majd arról, hogyan lehet elkerülni a vasárnapihoz hasonló tragédiákat és hamarosan előállnak szakmai javaslataikkal. 

A rendőrség a baleset kapcsán büntetőeljárást indított, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt vizsgálódnak, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#Esztergom- Nyerges rali#rally#dunántúl#verseny#szujó zoltán#tragikus#Magyar Nemzeti Autósport Szövetség

Címlapról ajánljuk