Fókusz

Félmillió forinttól indulhat egy négytagú család nyaralása a magyarok körében népszerű üdülőhelyen

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2024. március 11. 19:09

Ki ne szeretné a homokos parton, a tenger zúgását hallgatva megnézni a napfelkeltét, majd a nyári hőségben egy koktéllal a kezében barnulni, jókat enni, felfedezőútra indulni, delfineket lesni vagy éppen csak kiszakadni a szürke hétköznapokból? A nyaralás az évünk fénypontja, már ha megengedhetjük magunknak, hogy elutazzunk néhány napra. A foglalások azt mutatják, hiába kell mélyebben a zsebünkbe nyúlniuk az embereknek, az utazási kedv töretlen. Már annak, aki megteheti. Mutatjuk, mennyit kell majd egy családi nyaralásért idén fizetni például Horvátországban. 

Tavaly a magyarok, rekordnak számító, 1585 milliárd forintot költöttek külföldi utakon, ami 47%-kal több, mint 2022-ben. Ez persze érthető, 2022-ben még azért benne volt a világ a már lecsengőben lévő koronavírus-járványban. 

Mintegy 21 millió alkalommal utaztak el a magyarok, ami 17%-kal több, mint az azt megelőző évben.

Az adatokból az is látszik, hogy, aki megteheti, hogy külföldön töltse a vakációt, az több napra megy és nem spórol a kiadásokon. Az utazási szokások is átalakultak.

6-8 évvel ezelőtt még sokan az utolsó pillanatban foglaltak. Úgy érkezetek a Krk szigetre és Horvátországba nyaralni, hogy nem foglaltak előre, aztán majd csak lesz itt valami. Ez az idő már elmúlt. Most már, ha jönni szeretne valaki Horvátországba, érdemes előre, jó előre foglalni

– mondta Oláh Sándor, aki Horvátország egyik legkedveltebb részén, a Krk szigeten él. Hozzátette, a szezon évről évre hosszabb, május közepétől egészen szeptember végéig rengeteg a foglalás.

Közel félmillió forintot kell fizetni egy négyszemélyes családi nyaralásért 2024-ben – megéri időben foglalni
Még mindig hódít a horvát tengerpart.

 

Horvátország évtizedek óta kedvelt turistacélpontnak számít, ám a repülős tengerparti utazások messze a legnépszerűbbek a magyarok körében. Tavalyhoz hasonlóan, legfőképpen Törökország, Görögország és Spanyolország kerül fel az utazók listájára 2024-ben is. Természetesen azok számára, akik megtehetik, örök sláger marad az egzotikus utazás is, ám Thaiföld, Bali, a Karib-térség vagy éppen a Maldív-szigetek inkább a téli hónapokban népszerűek.

Mennyibe kerül egy családi nyaralás 2024-ben?

Az árak minimálisan emelkedtek, 2023-hoz képest nagyjából 5%-kal kell többet költeni egy nyaralásra. Tavaly a horvátországi Hvar szigetén volt a legolcsóbb a vízparti szállást, amely augusztus 1-je és 7-e között 2 felnőtt és 2 gyermek részére egy 3 csillagos hotelben 430 ezer forintba került, az 5%-os emelkedéssel számolva ez idén kb. 451 ezer forint.

Hova utaznak a celebek – megmutatjuk hol töltődik Dobó Ági vagy Berki Mazsi. És miért élik reneszánszukat a többnapos hajóutak? Kiderül a fenti videóra kattintva.

 

#Fókusz#Videó#Gazdaság#nyaralás#árak#kikapcsolódás#áremelkedés#családi nyaralás#ausztria#horvátország

Címlapról ajánljuk