Fókusz

Mellbevágó a szegénység Csenyétén, ahol esély sincs kitörni a nyomorból

Jász ZoltánJász Zoltán

2024. március 7. 19:47

Csenyétén járt a Fókusz az év elején. A kicsi borsodi zsákfalu Magyarország egyik legszegényebb települése. 578-an laknak itt, köztük 260 gyerek. Februárban volt, hogy mínusz fokok röpködtek, a házak kéménye mégsem füstölt, az itt élőknek ugyanis nincs pénzük arra, hogy melegben éljenek. A Kótai család mutatta meg penészes vályogházukat. Három gyermekkel élnek egy néhány négyzetméteres szobában. A család szociális tűzifát kap minden évben, három köbmétert, ezzel kellene kihúzni a telet. Ennyi tüzelő a legnagyobb spórolás mellett is legfeljebb két hónapig elég.

Gáz a faluban sehol nincs. Áram, víz és angol vécé is csak kevés helyen. Nincs bolt, nincs háziorvos, gyógyszertár, posta, bankautomata és kocsma sem. Még a falu központját sem találtuk meg, mert itt ilyen sincs. Csenyéte egyetlen temploma is üres, évek óta nem tartanak misét, mert egyetlen pap sem akar idejönni. 100 százalékos itt a munkanélküliség.

Ma Magyarországon becslések szerint 600 ezer háztartást érint az energiaszegénység. Vagyis ennyi család nem képes megfelelően felfűteni az otthonát. Ez több mint 1 millió embert jelent. Európában ez a hatodik legrosszabb adat. A legszegényebbeknek a tüzelőanyag igazi luxuscikknek számít, nem ritka, hogy valaki a saját lakásában fagy meg. Százezrek kénytelen választani, hogy enni adnak a gyereküknek vagy fűtenek.

#Fókusz#Videó#mélyszegénység#Belföld#fűtés#borsod megye#csenyéte#szegénység

Címlapról ajánljuk