Fókusz

Hullanak Putyin ellenfelei – az orosz hatalomtól nem idegen a politikai gyilkosság

Barva ÁdámBarva Ádám

2024. február 21. 18:52

Anna Politkovszkaja, Borisz Nyemcov, Szergej Szkripal, Gyenyisz Voronyenkov – hosszan folytatható még azoknak a politikusoknak, újságíróknak, hírszerzőknek vagy vállalatvezetőknek a sora, akik valamilyen módon szálkák lehettek az orosz hatalom szemében és tragikus körülmények között vesztették életüket. De hogyan lehet a rendszer része a politikai gyilkosság, és köze lehet-e a hatalomnak Alekszej Navalnij halálához. Szakértőkkel keressük a választ a kérdésekre.

Nemrég rendőrök leptek egy dél-spanyolországi mélygarázst, miután az épületben holttestet találtak, tele lövedékekkel. Később az is kiderült, hogy az áldozat Makszim Kuzminov – az az orosz pilóta, aki tavaly helikopterrel Ukrajnába szökött. Spanyol sajtóinformációk szerint a nyomozók két gyanúsítottat keresnek, akik autóval menekültek a helyszínről. 

Nem ő az egyetlen, aki politikai merénylet áldozata lehet

Míg korábban azért tényleg prominens személynek kellett lenni és a közvéleményben egy kiemelt szerepet betölteni ahhoz, hogy valaki politikai gyilkosság áldozatául essen. Ez egyre kevésbé van így. Láthatjuk azt is, hogy az utóbbi időben az emberek, akik kiesnek az ablakon, ők sok esetben középvezetők, még csak nem is az adott cég vezetői

– mondta Takácsy Dorka Oroszország-szakértő.

Nemcsak a gyanús elhalálozások, hanem különböző nyilatkozatok is borzolják a kedélyeket Moszkva felől. Ahogy megírtuk, Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzet-ellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője azt mondta:

Európa Oroszországhoz való hozzáállása a biztonsággal kapcsolatos párbeszédben konstruktívabbá válik majd, amikor az orosz hadsereg megközelíti az Ukrajnával határos, keleti uniós államokat és szerinte teljesen más lesz a hangnem, ha csapatok állnak Lengyelország, Románia, Magyarország és Szlovákia határánál.

Vlagyimir Putyin ezzel szemben egy korábbi interjújában cáfolta, hogy tovább terjeszkednének. 

Alekszej Navalnij, a börtönbüntetését töltő orosz ellenzéki politikus – az orosz közlések szerint – egy séta után lett rosszul, és elvesztette az eszméletét. De vajon mi történt igazából? 

#Fókusz#Videó#Külföld#vladimir putyin#putyin#hatalom#elnökválasztás#oroszország#politikai gyilkosság#merénylet#alekszej navalnij

Címlapról ajánljuk