Fókusz

„Ahogy összeesett, tudtam, nagyon nagy a baj” – húsz éve sokkolta a sportvilágot Fehér Miklós halála

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2024. január 25. 19:19

2004. január 25-e fekete nap a labdarúgás történetében: pontosan húsz évvel ezelőtt, ezen a napon hunyt el Fehér Miklós. A portugál Benfica kiválósága a pályán esett össze a bajnoki meccs hajrájában. A magyar labdarúgó-válogatott csatára mindössze 24 éves volt. Halálát hirtelen szívmegállás okozta.

Fehér Miklós 1979. július 20-án született Tatabányán. Pályafutását a Győri ETO csapatában kezdte, majd fiatalon külföldre került: az FC Porto csapatához igazolt. Pályafutása a Benficában ért véget. Portugál bajnok és kupagyőztes, a labdarúgás gyöngyszeme és példaképe, Magyarország egyik legígéretesebb tehetsége volt. 

Fehér Miklós húsz évvel ezelőtt, ezen a napon hunyt el. A focista egy bajnoki meccs hajrájában esett össze. Az orvosok azonnal megkezdték újraélesztését, majd kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. 

A tragédiát élőben közvetítették, a megdöbbentő képsorokra örökre emlékezni fog az, aki látta.

Kabát Peti jóban volt Fehér Miklóssal, mindketten a válogatott tagjai voltak. Nemcsak csapattársának, hanem barátjának tekintette, számtalan emléket őriz róla.

A civil életben is egy nagyon vicces, jóképű, nagyon barátságos, tisztelettudó fiút ismertem meg benne. Mikiről csak pozitívumot tudok mondani

– emlékezett elhunyt focis társára Kabát Peti.

A Fókusznak egyik közös történetüket is felidézte. 

„Ha Mikiről egy sztorit kellene mondanom, akkor egyből a macedón idegenbeli meccs jut eszembe, nekem az volt az első válogatott mérkőzésem. Nagyon nagy köd volt, én jobbszélső voltam, és az én beadásomból fejelt Miki 10-12 méterről – nagyon jól fejelt” – mesélte Kabát.

Azt mondta, azért emlékszik erre ilyen tisztán, mert 45 perc után a bíró a rossz időjárásra való tekintettel lefújta a mérkőzést, de „az a 45 perc elég volt ahhoz, hogy hivatalos meccsé avanzsálják”. 

A Fókusz riportjából, amelyben archív felvételekkel is emlékezünk Fehér Miklósra, az is kiderül, hogy:

  • a meccs rendezője, Ricardo Espirito Santo átértékelte az életét, amikor a földön fekvő focista eltorzult arcát látta a monitoron;
  • mi történt a Benfica következő mérkőzésén, amikor a csapat először lépett újra pályára Fehér Miklós nélkül;
  • mit mondott a tragédiáról a mérkőzés játékvezetője, egykori edzője, Reszeli Sós Iván, és hogyan reagáltak portugál szurkolók a felfoghatatlan veszteségre. 
#Fókusz#Videó#kabát péter#Sport#fehér miklós#foci#halál#benfica#fociválogatott#portugália#tragédia

Címlapról ajánljuk