Fókusz

Mindent bevetnek a telefonos csalók, van, aki állítása szerint egy héten akár 2,5 millió forintot is bezsebelhet

Süle LászlóSüle László

2024. január 22. 18:56

Tovább szedik áldozataikat a bankok nevében telefonáló csalók. A Fókusz szakértők segítségével kielemezte azt a hangfelvételt is, ahol Zétényi Dóra kreatív tartalomkészítő  egy telefonos csalót buktatott le, továbbá a szakértők abban is tanácsot adnak, hogyan védjük meg a pénzünket a bűnözőktől. 

Zétényi Dóra kreatív tartalomkészítőt éppen egy forgatás szünetében hívta fel az egyik telefonos csaló.  Dóra résen volt, és mivel gyakorlott videós, fel is vette a beszélgetését a bűnözővel. Az átveréssel próbálkozó férfi miután lebukott, azzal is eldicsekedett Dórának, mennyi pénzt keres a nem csak gusztustalan, de súlyos bűnténynek is számító csalással.

Őszintén? Volt már olyan, hogy egy héten 7000 dollárt 

– válaszolta Dórának a csaló. Ez átszámítva 2,5 millió forint.

Dóra esetéből is jól látszik, hogy a csalók nem válogatnak, gyakorlatilag mindenkit felhívnak, és nagyon úgy tűnik, hogy még mindig van, amikor elérik a céljaikat. Lélektani hadviselést folytatnak, ezért is nyitnak sokszor úgy, hogy baj van.

„Azok szoktak általában átverés áldozatai lenni, akik bedőlnek a sürgetésnek. Azt mondják nekik a csalók, hogy most azonnal intézkedni kell, biztonsági számlára el kell utalni, meg kell adni ezeket az adatokat, telepítse a szoftvert, hogy biztonságba helyezzük a pénzét” – mesélt Herman Bernadett, a Bank360.hu pénzügyi szakértője a csalók trükkjeiről. 

A szakértő azt tanácsolja, hogy nyerjünk inkább időt, és bármekkora is az ijedség, előbb ellenőrizzük a hívás valódiságát a bankunknál. 

Továbbá érdemes figyelni arra is, hogyan is beszél a csaló, mennyire választékosan és pontosan fogalmaz.

A fenti videóból kiderül,

  • hogyan buktatta le Zétényi Dóra az egyik telefonos csalót és mi hangzott el a beszélgetésben,
  • mit gondol Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a telefonos csalókról,
  • miért nem érdemes a csalókat szembesíteni azzal, hogy lelepleződtek,
  • mik azok az már úgynevezett „klónozott” számok, amiket a csalók használnak,
  • megismerhetik Bóna István egyetemi tanár szomorú történetét, aki a teljes megtakarítását elbukta egy telefonos csalás.

Bár nagyon sok a különféle csalás – legutóbb az rtl.hu-n arról számoltunk be, hogy egy budapesti börtönből is követtek el telefonos csalásokat – és nagyon kicsi az esély, hogy a károsultak visszakapják a pénzüket, a rendőrség mégis minden bajba jutottat arra biztat, jelentse az ilyen eseteket.

#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#csalás#telefonos csalás#zétényi dóra#hermann bernadett

Címlapról ajánljuk