Fókusz

„Ez minden, ami maradt tőle, a bal cipője” – egy elrabolt kisfiú stoplisát is magával hozta Felcsútra az izraeli válogatott

Süle LászlóSüle LászlóCzakó JózsefCzakó József

2023. november 14. 19:53

Szerdán egy kis magyar stadionra figyel az egész focivilág: Izrael labdarúgó-válogatottja a felcsúti Pancho Arénában fogadja Svájc nemzeti tizenegyét. Ezen a napon ez lesz az egyetlen Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, de valójában nem emiatt övezi különösen nagy figyelem. A háború miatt Izraelben minden sporteseményt felfüggesztettek, a nemzeti válogatott pedig most először lép pályára az általuk választott „hazai pályán”, azaz Felcsúton.

Izrael magyarországi nagykövete szerint a pálya kiválasztásában sok szempontot vettek figyelembe.

„Okkal játszunk itt. Azért kell itt pályára lépnünk, mert a többi csapat nem akar Izraelbe utazni, hiszen országunk sajnos háborúban áll. A helyszín kiválasztásában nagyon sok szempontot vettünk figyelembe, különös tekintettel a biztonságra.

Mindenekelőtt az izraeli sportolóknak jó tapasztalataik vannak Magyarországról, a sportlétesítmények kiválóak, a magyarok pedig mindig magas színvonalon rendeznek meg hasonló eseményeket 

– mondta Yacov Hadas-Handelsman.

Az izraeli focisták már megérkeztek Felcsútra, kedd délután a csapat rendhagyó és megindító sajtótájékoztatót tartott. A magyar sajtó képviselői közül csak az RTL kérdezhetett. A helyszínről tudósító Süle László azt mondta, azért volt megrázó az egész, mert általában az ilyen sajtótájékoztatók csak a fociról szólnak, azonban ezúttal másról is beszélni kellett.

Az izraeli válogatott egyik sztárjátékosa a Hamász terroristái által elrabolt kisfiú, a nyolcéves Naveh Shoham cipőjét is magával hozta Felcsútra.

Ez a srác a Gáza övezetben van most is hét másik emberrel a családjából. Ez minden, ami maradt tőle, a bal cipője. Várunk téged vissza. Köszönöm

– mondta megrendülten Eli Dasa csapatkapitány.

Izrael szerdán Svájc, három nappal később pedig Románia ellen játssza „hazai" mérkőzéseit, miközben az Eb-re kijutásért küzd. Ez lehetne az első alkalom, mióta 1994-ben csatlakoztak az Európai Labdarúgó-szövetséghez. 

Hogy miért pont a felcsúti Pancho Arénát választották a meccs helyszínéül, kiderül a videóból.

 

#Fókusz#Videó#izrael#felcsút#foci#Sport#Hamász

Címlapról ajánljuk