Fókusz

Egyetlen orvos rendel, nincs ágynemű, és a súlyos betegeknek a négy órányira lévő kórházba kell menniük – egy Fülöp-szigeteki rendelőben jártunk

Fodor BiankaFodor Bianka

2023. november 14. 19:20

Ütött-kopott tábla jelzi a kórházat egy Fülöp-szigeteki kisváros, Caramoan központjában. A pálmafákkal övezett épület inkább régi szálló benyomását kelti, nem egészségügyi intézményét. 

A bejáratnál tárva-nyitva a sürgősségi ajtaja, amely csupán egyetlen szobából áll, benne egy vizsgálóágy és két betegágy.  Az orvosi eszközöket nem elzárva tartják, csak hanyagul az asztalon. És azt sem mondhatnánk, hogy rend a lelke mindennek, vagy hogy még a földről is lehetne enni. 

Az egész épületben egyetlen rezidens orvos dolgozik. Az ellátás ingyenes, és ha kritikus állapotú beteg érkezik, egy gondozó kíséri őt az onnan 4 órányira lévő kórházba. Egy ottani ápoló azt mesélte, nagyon szűkösek a lehetőségeik, és nem sokat tudnak tenni a betegekért. 

A Fókusz riportere megtapasztalta az igazi valóságot a Fülöp-szigeteken, amit a turisták nem vagy csak ritkán láthatnak. Részletek a videóban.

#Fókusz#Videó#fülöp-szigetek#egészségügy#kórház#rtl#szegénység

Címlapról ajánljuk