Fókusz

Ennél messzebb már nem is mehettek volna – megtaláltuk a magyarokat, akik a legtávolabb költöztek innen

Jász ZoltánJász Zoltán

2023. október 24. 20:42

A becslések szerint körülbelül 4 és fél millió magyar él jelenleg külföldön, sokan közülük nagyon távol. Ha képzeletben átfúrnánk Budapest alatt a Földet, akkor Új-Zéland északkeleti része körül lyukadnánk ki. A Fókusz riporterének több hónapnyi nyomozás és levelezés után sikerült rátalálnia arra a két magyar családra, akik ezen a területen élnek, vagyis a legmesszebb Magyarországtól. 

Új-Zéland két nagyobb és számos kisebb szigetből álló ország a Csendes-óceán délnyugati részén. Majdnem háromszor akkora, mint Magyarország, de csak fele annyian lakják. Az ország 97 százaléka lakatlan, ezért a természet szinte teljesen érintetlen. A világ egyik leggyönyörűbb országának tartják. 

Az 5 millió 185 ezer új-zélandi lakosból háromezren magyarok. Fáy Zsuzsa 2017-ben költözött férjével és 3 gyermekével Új-Zélandra Budapestről. Anna 6, Gergő 11, Réka 13 éves. Zsuzsa korábban hr-esként dolgozott egy cégnél, odakint pedig magyaroknak segít kijutni. 

Mindenképp angol nyelvterületre akartak jönni, de Kanadát hidegnek tartották, Ausztráliát melegnek, Angliát pedig nem szeretik. Új-Zélandon remek a klíma, gyönyörű a táj, nyugalom és béke van. Most Nelsonban, egy 53 ezres kisvárosban laknak, ami 17 871 kilométerre van légvonalban Budapesttől. Az időeltolódás plusz 11 óra.

Zsuzsa azt mesélte, a legkedvesebb élménye új hazájában az egészségügyhöz kapcsolódik. Fiát egy elfertőződött pókcsípés miatt kellett kórházba vinni.

Azon a férjemmel teljesen meglepődtünk, meg hát Gergő is, aki nem akart hazajönni konkrétan, hogy iPad-en hozták neki a menüt, amiből választhatott, hogy mit szeretne enni. Hát ez maga a kánaán volt, hogy desszertet is választhatott 

– idézte fel. A kórház még a bébiszittert is ingyen biztosította a családnak.

Dani Ágnes Napierben él, egy 70 ezres kisvárosban Új-Zéland északkeleti részén, 18 035 kilométerre a magyar fővárostól. Ő él a legközelebb ahhoz a ponthoz, ami éppen Budapest alatt van, a Föld túloldalán. Vagyis ő a Magyarországtól legtávolabb élő magyar.

2014-ben mentek Új-Zélandra Pécsről egy hónappal az esküvőjük után, nászútra. Ott ragadtak. Ágnesnek három diplomája van, most hr-esként dolgozik a tartományi önkormányzatnál. Két gyermeke már kint született. Aztszokta meg a legnehezebben, hogy a déli féltekén pont fordítva vannak az évszakok, mint nálunk.

Hogy miért szeretnek a magyarok Új-Zélandon élni, mi hiányzik nekik a leginkább otthonról, és mennyi idő nekik hazajutni, kiderül a fenti videóban látható teljes riportból.

 

 

#Fókusz#Videó#magyarok#új-zéland#legtávolabb élő magyarok#külföldön élő magyarok#kivándorlás#ma

Címlapról ajánljuk