Fókusz

„Nekünk már nincs meg a gyerekszobánk” – így boldogulnak az SOS Gyermekfalvakban felnőtt egykori gyerekek

Jász ZoltánJász Zoltán

2023. október 5. 20:11

Kaszai Zoltánt négyéves korában emelte ki a gyámhivatal a családjából, mivel elhanyagolták a szülei. Ezután nyújtott neki segítő kezet az SOS Gyermekfalvak és került nevelőszülőkhöz. Elkísértük őt Orosházára, ahol egykori nevelőszüleit látogatta meg.

A 21 éves fiú életének talán legfontosabb részét töltötte Orosházán. Most látogatóba jött vissza, idén már harmadszor.

Egy olyan családban nőhettem fel, amit mindig is akartam. Van előttem egy anyakép. A saját lányait is nevelte rajtam kívül és nem tett különbséget. Van előttem egy apakép. Voltak a közös családi programok, amiket én igényeltem, hogy majd 30 év múlva a gyerekeimnek tudjak mesélni, hogy igen, én ezt csináltam az anyukámmal, én ezt csináltam az apukámmal


– mesélte Zoltán.

Ő csak egyike annak a több ezer gyermeknek, akiknek az elmúlt 38 évben az SOS Gyermekfalvak segített abban, hogy boldog gyerekkoruk legyen, majd pedig felnőttként képesek legyenek megállni a helyüket az életben.

Zoltán jelenleg a barátnőjével és annak családjával él. Nehéz út vezetett idáig. A szülei által magára hagyott kisfiú leérettségizett, jogosítványt szerzett és jól fizető munkája lett.

  • Érte hátrány a munkaerőpiacon vagy a magánéletben azért, mert árvaként, nevelőszülőknél nőtt fel?
  • Vajon mi a célja az életben Zoltánnak?
  • Mire lenne büszke, mondjuk 30 év múlva?
  • Hogy állnak a nevelőszülők a nehéz sorsú gyerekekhez?
  • És miért fontos az utógondozás 18 éves kor után?

Ezekre a kérdésekre is őszinte választ kaphat azoktól, akik testközelből ismerik a helyzetet –  nevelőszülők, nevelőszülői tanácsadó vagy éppen egy családjából kiemelt gyerek –, a fenti videóra kattintva.

 

A Fókusz ezen a héten ismét adományt gyűjt az SOS Gyermekfalvak javára. Ha teheti, támogassa Ön is 500 forinttal az SOS Gyermekfalvakat. Az adománygyűjtéshez bárki csatlakozhat SMS-ben a 13 600-as telefonszámra küldött 60-as kóddal, vagy telefonhívással, a 60-as kód megadásával.

#Fókusz#Videó#Belföld#sos gyermekfalu#árva#orosháza#nevelőszülő#állami gondozott

Címlapról ajánljuk