Fókusz

Így akarnak lopni: felvették a beszélgetést, amiben egy csaló éppen a bankszámlához akar hozzáférni

Czakó JózsefCzakó József

2023. szeptember 27. 20:10

A Fókusz nézőjét 3 x 20 ezer forintos nemlétező utalás miatt hívták fel csalók azzal, hogy segíteni akarnak. A bank nevében egy alkalmazást akartak letöltetni áldozatukkal, ezzel már mindenhez hozzáfértek volna. Ez a csalási kísérlet meghiúsult, mert gyanús lett nézőnknek a telefonhívás. Milyen módszerekkel próbálkoznak a kiberbűnözők?

  • Honnan tudom, hogy ön a banktól van? 
  • Tessék?

Így hangzott az a telefonbeszélgetés, amely gyanút keltett a Fókusz nézőjében. Olyan programot szerettek volna letöltetni a csalók, amellyel távolról be lehet lépni egy ügyfél telefonjára.

A bankunk nem fogja megkérdezni a jelszavainkat, nem fogja megkérdezni a belépési azonosítókat

– mondja Keleti Arthur, kiberbiztonsági szakértő.

Félelmetes dolog történt Tuza István céges bankszámlájával. Két perc alatt kopasztották le csalók, négy utalással összesen 10,8 millió forintot loptak. Őt tényleg a bank hívta fel, mert furcsa volt a négy azonos összeg 2 percen belül, de segíteni nem tudtak. A pénz ugyanis már nem volt a számlán.

Hogy mi lett Tuza István kálváriájának a vége, mivel és hogyan próbálkoznak a kiberbűnözők, arról Keleti Arthur, kiberbiztonsági szakértő beszél a cikk tetején kattintható riportban.

Borítókép: Karolina Grabowska / pexels

#Fókusz#Videó#banki csalás#kiberbűnözés#bank#keleti arthur

Címlapról ajánljuk