Fókusz

Míg Romániában négy év alatt megtérülhet a napelemes beruházás, nálunk lassan nem éri meg telepíteni – így írja át az új rendelet 200 ezer háztartás életét

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. szeptember 3. 8:01

2024. január 1-től megszűnik az éves szaldó, és jön a havi elszámolás a napelemrendszereknél. Ez ma kb. 200 ezer magyar háztartást érint hátrányosan. De hogyan működnek a napelemes rendszerek a többi uniós országban? Horvátországban jó áron táplálhatja vissza a rendszerbe, aki esetenként túltermel, Németországban idén augusztustól 70 százalékot spórolhat a villanyszámlán egy átlagos család.

Óriási a felháborodás a napelemesek között a kormány új bejelentése után. Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy rövid TikTok-videóban közölte, hogy 2024. január 1-től megszűnik az éves szaldó, és jön a havi elszámolás a napelemrendszereknél. Ez ma kb. 200 ezer háztartást érint hátrányosan, a legrosszabbul azok járnak, akik a fűtésüket is napelemmel váltották ki. Szakértők szerint ha nem változtatnak azon az összegen, amit egy háztartás fizet vagy kap az áramért, értelmetlenné válhat a napelemes rendszerek telepítése a kedvezőtlen elszámolás és a hosszú megtérülési idő miatt.

Az éves szaldóelszámolást most azok élvezhetik, akik tavaly október végéig beadták igénylésüket. Ők télen, amikor ötödével kevesebbet termel a napelem, de például a fűtés miatt nagyobb a fogyasztás, ugyanannyi energiát vehettek ki ingyen a rendszerből, mint amennyit nyáron betápláltak feleslegként. 

Ezeket a háztartásokat most havi szaldóelszámolásra vezetik át: azaz a nyári hónapokban kilowattóránként nagyjából 5 forintot fizet a szolgáltató a napelemek által betáplált áramért, télen viszont – rezsicsökkentett áron 36 forintot kérnek kilowattóránként. 

Ha valaki túllépi az évi rezsicsökkentési határt, akkor 70 forintért veheti kilowattóránként az energiát. Bár a szabályozás pontos részletei még nem ismertek, azoknak, akiknek lejár a telepítéstől számított tíz év, vagy jövőre telepítenek napelemet, jön a bruttó elszámolás január 1-től. Ez valamelyest kedvezőtlenebbnek tűnik a havi szaldónál, ugyanis itt a fogyasztást az aktuális áron, a termelést pedig egy előre meghatározott áron számolják, ami most nagyjából 5 forint. 

napelem változás éves elszámolás szabályok horvátország
Január 1-től megszűnik az éves szaldóelszámolás.

Hogy megy ez a környező országokban?

Egyre népszerűbb a napenergia a családoknál, a magas infláció és a hosszan elhúzódó energiaválság miatt sokan szereltetnek napelemet házukra. Egy klasszikus négytagú háztartás átlagos fogyasztás mellett – ha felszerelt tavaly egy 4000 kilowattórás éves kapacitású rendszert – idén augusztustól 70 százalékot spórolhat a villanyszámlán. Legalábbis Németországban.

Oláh Sándor Krk-szigeten él, azt mondja, Horvátországban sok napelemekkel kapcsolatos pályázatot hirdetnek, amikkel támogatják az ilyen jellegű energiatermelést. A környéken éppen most rendeznek majd konferenciát arról, hogy miként lehet minél gazdaságosabban telepíteni ezeket a rendszereket.

napelem változás éves elszámolás szabályok horvátország
Oláh Sándorék fogyasztását 70 százalékban fedezi a napelemrendszerük.

Oláh Sándor azt mondta, az ő napelemes rendszerük a számításaik szerint a nyári fogyasztásunk 70 százalékát termeli meg.

„Horvátországban a napelemek által termelt energiát havi szaldóelszámolásban téríti vissza az áramszolgáltató. Ami azt jelenti, hogy amit júniusban termelünk, azt júniusban fogyasztjuk.” 

Ez nem olyan rossz elszámolás, két okból sem: egyrészt a turizmus miatt a legnagyobb áramfogyasztás a légkondicionáló berendezések fogyasztása, ami nyáron adódik, amikor a napsütés is a legerősebb. 

Ezen kívül pedig a téli szezonban is van elegendő napsütés ahhoz, hogy legalább egy részét a fűtésnek ki tudjuk termelni. Van arra is mód, lehet kérvényezni, hogy éves szaldóelszámolás legyen” – tette hozzá.

Horvátországban két kategória vonatkozik a napelemesekre: lehetnek önellátó termelők vagy saját gyártású termelők. Hogyha év végén valaki többletet termelt, saját gyártású termelő lesz. Rájuk kicsit kedvezőtlenebb feltételek vonatkoznak, mint azokra, akik csak otthoni felhasználásra termelik az áramot. 

Aki viszont csak magának termel, de esetenként túltermel, jó áron feltöltheti a hálózatra.

Ami még a riportból kiderül

Több uniós országban is megnéztük, hogy mennyibe kerül üzemeltetni a háztartási napelemes rendszereket. Angliában és Spanyolországban élő magyarokat kérdeztünk arról, ott hogyan támogatják a zöldenergiát az otthonokban. De a videóból az is kiderül, hogy már Romániában is megugrott az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt, valamint szakemberek szólalnak meg arról, hogyan lehetne Magyarországon javítani a napelemes rendszerek megtérülési idejét.

#Fókusz#Videó#napelem#fogyasztás#szabályok#rtl#éves elszámolás#horvátország#Gazdaság#havi szaldó#ma

Címlapról ajánljuk