Fókusz

„Nem a szex miatt féltem, hanem hogy el ne csábítsák” – ezért nem kell mindig a férfinek idősebbnek lenni egy párkapcsolatban

Jász ZoltánJász Zoltán

2023. augusztus 4. 20:54

Sokan a mai napig megszólják azokat, akik olyan párkapcsolatban élnek, amiben nagy a korkülönbség. Megkérdeztük az idősödő sztárokat, hogyan élnek fiatal szerelmükkel. Mit mond a 66 évvel idősebb férj és az 52 évvel öregebb feleség? Kapuzárási pánik vagy a megkopott hírnév reklámozása áll a háttérben? Ki és miért választhat sokkal idősebb vagy sokkal fiatalabb társat magának?

„Az ember nem annyi idős, ahány éves, hanem amennyinek érzi magát.” Ezt tartja a közmondás – ki tudja, mennyire igaz. Ifjú férfiakat mutatunk idős nőkkel és fiatal lányokat koros pasikkal. Olyan kapcsolatokat, amelyekből egyre több van, és amelyekben megdöbbentően nagy a korkülönbség.

Temesvári Andrea a magyar sporttörténelem egyik leghíresebb teniszezője, azt viszont talán kevesen tudják, hogy egy sokkal fiatalabb férfi mellett találta meg a szerelmet.

Andreának, valamint hét és fél évvel fiatalabb férjének három gyermeke született, két fiú és egy kislány. Párjával, Visontai Csongor ügyvéddel egy hosszú kapcsolat utáni szakítás másnapján ismerkedett meg egy sporteseményen, és egyből beleszeretett.

Megmondom őszintén, ha nem lennék ilyen idős, akkor még nagyon küzdenék a Csongival azért, hogy jöhessen még egy baba, de már azt hiszem, lekéstem róla 

– mondta Andrea egy korábbi riportban.

Első gyermekük, Tímea 2001-ben született, akkor Andrea 34, férje 27 éves volt. A kicsik közben megnőttek, a pár pedig boldogan él most is.

Több nemzedéknyi korkülönbség

Ernyey Béla és Balaton Dóra 2009-ben mondták ki a boldogító igent Kalocsán. A színész előző évben ismerte meg jogásznő szerelmét. Állítólag a színész mindig is két végéről égette a gyertyát, ez volt a harmadik esküvője. Ernyey Béla akkor már 67 éves volt. A menyasszony csak 29, a korkülönbség köztük csaknem két generációnyi, 38 év.  A ceremónia előtt a színész azt is elárulta a Fókusznak, hogy akár még a gyerekvállalás is belefér neki a hetedik X környékén.  

„Nem a szex miatt féltem, hanem hogy el ne csábítsák” – ezért nem kell mindig a férfinek idősebbnek lenni egy párkapcsolatban
Ernyey Béla 67 évesen nősült harmadjára. Akkor 38 évvel fiatalabb jogász szerelmét vette el.

 

Azt mondta, nem a kor számít, hanem hogy mennyire érzi magát belülről fiatalnak az ember. Az esküvő óta eltelt 14 év, baba sajnos nem lett, ám Dóra és a színész kapcsolata azóta is kiváló.

Attól maradsz fiatalos vagy fiatal, hogy a kor az agyban dől el. Ha te nem látod magad öregnek vagy megtörtnek, olyannak, aki az élete végét járja, vagy vesztett sanszaiból, akkor végig megmaradsz fiatalnak

– árulta el Ernyey Béla a fiatalság titkát. Ezzel a szakértők is egyetértenek. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint egyre több filmben, sorozatban mutatják be, hogy nem csak a 18 éves „fruskákért” lehet rajongani.

A külföldi celebvilágban sok ilyet látunk, láttunk. Jean-Paul Belmondo utolsó, belga élettársa Barbara Gandolfi például 43 évvel volt fiatalabb a francia színésznél, akár az unokája is lehetett volna. Gina Lollobrigidánál egyszer 34 év volt a korkülönbség, Javier nevű testi-lelki partnere volt ennyivel ifjabb nála. A 64 éves Madonna is falja a fiatal fiúkat, legutóbb egy 23 éves sráccal fotózták le a paparazzik. A francia miniszterelnök és felesége, Brigitte Macron között is több évtizednyi különbség van. Itt a feleség az idősebb 24 esztendővel.

Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint az ilyen kapcsolatokban az alapvető problémát a gyerekvállalás jelenti:

Ha mondjuk úgy házasodnak össze, hogy a hölgy az idősebb, és kifut a gyermekvállalásból. A férfi pedig a kapuzárási pánik idején rájön, hogy neki olyan génjei vannak, ami nem szabad, hogy kihaljon, mint a mamut. Ilyen esetben azért van, hogy körülnéz, hogy ilyen last minute ifjú apává váljék.

Régen a több évtizedes korkülönbség is elfogadott volt

A híres magyar regényíró, Jókai Mór 1899-ben, 74 évesen vette el az akkor húszesztendős Nagy Bellát, 54 év volt közöttük a korkülönbség. Az eseményt óriási felháborodás fogadta.

Persze a történelmi időkben sem tudták mindig, hogy egy nő a mellette lévő férfi lánya, unokája, dédunokája, netán a felesége volt. De mennyire lepődtek meg ezen az elmúlt évszázadokban?

Horváth Richárd történész szerint tulajdonképpen semmennyire. A társadalmi elitben, azaz a nemességben és a királyi családokban gyakori dolog volt a több évtizednyi korkülönbség is.

Egészen extrém különbségek is lehettek. Például II. Ulászló magyar király, aki Mátyás halála után 1490-ben került a magyar trónra, 1502-ben vett feleségül egy francia hercegnőt, Foix-i Annát. Akkor 46 éves volt a király, és 18 éves a hölgy. 

Mai szemmel nézve is elég magas a korkülönbség. De egy nagyon fontos kérdést jó előre tisztázni kell. A középkorban az elit, a királyi családok főleg dinasztikus házasságot kötöttek. Nagyon ritka volt a szerelmi házasság. Ezt szinte a XIX., XX. századig alig tudtuk detektálni” – mondta a történész.

A nemeseknél az egyik legfontosabb cél a földbirtok megtartása, illetve növelése volt. Azaz legtöbbször gazdasági okból házasodtak, a kor nem számított. De olyan is előfordult, amikor a nő volt az idősebb.

Báthory István erdélyi fejedelem, későbbi lengyel király 1576-ban vette feleségül Jagelló Annát 11 év korkülönbséggel. A hölgy volt az idősebb, és ez is teljesen természetes volt

– árulta el a történész.

A jobbágyok között is előfordult ilyesmi, de ezekről írásos források alig vannak. Régen a nép nem nagyon tudta a hatalmon lévők születési dátumait, sokszor azt sem, hogy ki a király. Így a mindennapokban nem volt téma, hogy kinek hány évesen kötötték be a fejét.  

„Kevésbé volt publikus. Ne felejtsük el, a modern média, a közösségi média most önti ránk az információkat, hogy a földgolyó túloldalán egy énekes és egy focista 35 év különbséggel összeházasodik. Hát ezt 30, 50 évvel ezelőtt senki sem tudta. Főleg nem egy faluban élő ember. Az információk is másképp értek el bennünket, ez a régiségben még inkább igaz lehetett” – tette hozzá Horváth Richárd.

Szerelmesek, akiknél a kor(különbség) nem számított

És akkor vissza a modern korba. Bár már sokszor mutattuk a Fókuszban, most sem maradhat ki a Gyurján házaspár. Igazi hungarikum voltak ők a nagyvilágban. 

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült családban az asszony 52 évvel volt korosabb, mint a férje. 

Etelka néni 95 évesen vonult az oltár elé, Tibor akkor volt 43.

Úgy gondoltam, hogy ez egy jó hecc lesz, de aztán megszerettük egymást 

– így nyilatkozott a múltban az ifjú férj. „Nem a szex miatt féltem, hanem hogy el ne csábítsák. Bárcsak 15 évvel fiatalabb lennék!” – kontrázott Etelka néni.

Guinness-rekordjuk mára a múlté. Egy olasz férfi ugyanis nemrég egy 70 évvel idősebb nőt vett feleségül, aki akár a dédanyja lehetne. Talán erre találták ki a másik közmondást, hogy „a szerelem vak”. 

Magyarországon az eddigi legnagyobb korkülönbség a férfi javára a 96 évesen elhunyt Faludy György költő és ifjú felesége, Kovács Fanny között volt: 65 év.

„Nem a szex miatt féltem, hanem hogy el ne csábítsák” – ezért nem kell mindig a férfinek idősebbnek lenni egy párkapcsolatban
Faludy György és Fanny kapcsolata szerelem volt első látásra.

 

Szerelem volt ez első látásra. Pontosan tudtam, vagy ő lesz a férjem, vagy ő, vagy senki más. Megtestesítette a bűbájt, a férfit, mindent

– árulta el kapcsolatukról Faludy Fanny. A háromgenerációs különbség nem látszott rajtuk, boldog házasságban éltek. Igaz, gyermek nélkül. Talán az agg művész fogalmazta meg legjobban, hogy mit is tud nyújtani egy idős embernek fiatal szerelme.

Boldogságot mindenek előtt. Az egyetlen dolgot, amiért az ember él. Boldogság nélkül az élet egy nyomorúságos szörnyűség.

Hevesi Kriszta szerint a mélyen belénk ivódott társadalmi elvárás, hogy a férfi legyen az idősebb, a patriarchális szemléletéből fakad.

Azt jelezte, hogy a férfi jól áll anyagilag és meg tudja engedni magának azt, hogy »vásároljon« egy feleséget, szeretőt vagy valaki mást. 

– fogalmazott. Ma már azonban a nők nemcsak kint vannak a munkaerőpiacon, hanem sok esetben sikeresebbek is, mint a férfiak. Így aztán még kevésbé ráncolhatjuk a homlokunkat, hogy mekkora a korkülönbség a nők javára – tette hozzá a szakember.

„Nem a szex miatt féltem, hanem hogy el ne csábítsák” – ezért nem kell mindig a férfinek idősebbnek lenni egy párkapcsolatban
Hevesi Kriszta szexuálpszicholgóus szerint nem lehet megmondani, hogy mi az ideális korkülönbség férfi és nő között.

 

A szakértők szerint nem biztos, hogy anya- vagy apakomplexus áll annak hátterében, hogy valaki jóval idősebb párhoz vonzódik. Vannak, akik az úgynevezett kapuzárási pánik miatt választanak maguknak sokkal fiatalabb társat, velük akarják gyorsan bepótolni azt, amit addig nem tettek meg. Mások azért keresnek egy vagy több válással a hátuk mögött jóval fiatalabb társat, mert őket sokkal elfogadóbbnak tartják. 

Mekkora az ideális korkülönbség férfi és nő között?

Hevesi Kriszta szerint ezt ugyanúgy nem lehet meghatározni, mint például azt az ideális életkort, amikor érdemes elveszíteni a szüzességet. Persze sok hátránya is lehet ennek. A más zenei ízlés, különböző életritmus, nem azonos szexuális vágy, más korosztályú barátok, a közös sportolás hiánya és így tovább.

Nyilván fontos egy idő után, hogy van-e még miről beszélgetni. Ezért nagyon lényeges, hogy legyen közös hobbijuk, közös érdeklődés mentén találkozzanak, ne csak valami társkereső alkalmazáson 

– mondta Hevesi Kriszta.

Az igazi szerelemben talán tényleg nem számít, ki hány éves, a korkülönbség itt csak egy olyan akadály, amin úgy lép át két ember, mintha ott sem lenne.

Hozzászólna? 

 

 

#Fókusz#Videó#korkülönbség#párkapcsolat#faludy györgy#ernyey béla#hevesi kriszta#jókai mór#ma

Címlapról ajánljuk