Fókusz

Milyen az igazi luxus egy hétre a Balatonnál? 2,2 millió forintért bárki kiderítheti

Jász ZoltánJász Zoltán

2023. július 25. 20:32

Sokak szerint olyan drasztikus volt idén az áremelkedés, hogy lassan elérhetetlen lesz a Balaton azoknak, akiknek nincs ott saját nyaralójuk. Persze van egy réteg, akiknek semmi sem drága és minden pénzt megér, hogy a magyar tenger partján nyaraljanak. De vajon mennyibe kerül most egy igazi luxusnyaralás a Balaton partján? Hol, mit és mennyit kap a pénzéért az, aki hajlandó akár milliókat is kifizetni egy pár napos kiruccanásért?  

Ezt ki bírja fizetni? Őrült drága lesz a Balaton!
Idén luxus lesz a Balatonnál nyaralni
Brutálisan drága lesz a balatoni nyaralás
Annyira drága a Balaton, hogy sokan inkább külföldre utaznak
Ó, te drága Balaton!


– ez csak néhány cím azokból az újságokból, amelyek az egekbe szökő balatoni árakkal és az emiatt elmaradozó turistákkal foglalkozott az elmúlt hetekben. Hol a legdrágább a nyaralás?

A nyomozást a hűvös szerkesztőségben kezdtük az egyik hotelkereső oldalon néztünk utána, hogy mennyibe kerül a legdrágább egyhetes nyaralás a Balaton partján augusztus elején 2 felnőttnek és 1 gyermeknek. Az árak sokkolóak.

Személyesen is megnéztük a két legdrágább hotelt, amik nincsenek messze egymástól Balatonfüreden. Közülük az egyik szálloda nem is a tóparton épült, hanem feljebb egy kis utcában. Az ötcsillagos hotelt július elsején adták át, alig van még benne néhány vendég.

A Balaton egyetlen superior minősítésű ötcsillagos szállodájában – ez azt jelenti, hogy még a luxusszállodákhoz képest is luxus – augusztus 5-től 13-ig, egy hétre, két felnőttnek és egy gyereknek 2 180 000 forint.

Mennyiben kerül az igazi luxus egy hétre a Balatonnál? 2 180 000 forintért bárki kiderítheti
Medencék és gyönyörű kilátás

Egyébként a szobaárak nagyjából az augusztusi időszakban, ami a legdrágább időszak, napi 300-350 euró körül mozognak. Ebben benne van egy kétágyas szoba félpanzióval. Ez még mindig messze elmarad egy ausztriai, hasonló színvonalú szállodától


– magyarázta a Continental Group ügyvezetője, Flesch Tamás.

Hozzátette, Ausztriában akár 500-600 euró is egy ilyen termék. A cégcsoport azokat szeretné megszólítani, akik beleszerettek az osztrák vidéki luxusszállodák hangulatába. Szerintük ez is valami hasonló.  

A szobákhoz van nagyméretű káddal és zuhannyal egyaránt felszerelt fürdőszoba. A terasz csodálatos panorámát kínál a Tihanyi félszigetre és a Balatonra. Ezen kívül vannak belső és külső medencék, étterem és borkóstoló tér is, ahol 300 féle bort, illetve több mint 30 féle pezsgőt kínálnak a jómódú vendégeknek.

A Balatonnál gombamód nőnek ki a földből az ötcsillagos szállodák. Néhány éve még egy sem volt, ma már hat is üzemel. És épül – hol máshol – Balatonfüreden a hetedik.

Pihenés luxusban és gyerekek nélkül

LUA Resort a másik nagyon drága luxushotel, ami tavaly nyitott és tele van magyarokkal. Felnőttbarát szálloda, csak 14 éven felülieket várnak ide.

Czeczei Krisztina, a szálloda rooms division managere megmutatta az egyik lakosztályhoz tartozó teraszt, ahol jacuzzi és tihanyi panoráma is van, valamint látszik a Balaton legújabb kikötője, a Kékszalag port.

Itt is megnéztük néhány termék és szolgáltatás árát. Volt például 34 ezer forintos pezsgő, 32 ezer forintos aranyszemcsés testkezelés és 60 ezer forintos zafíros testmasszázs is. Mindezért augusztus elején egy hétre, 2 felnőtt és 1 gyermek számára 1 890 690 forintot kérnek.

De találtunk egy még drágább ajánlatot Balatonfüreden, egy szálloda egy hétre 3 223 715 forintot kér, akciósan.

Persze az ár lehet még ennél magasabb is. Az egyik szállodában elmesélték, most egy olyan vendéget várnak, aki egy hónapig marad. Lehet, hogy ez a vendég több mint 8 millió forintot fizet az itt tartózkodásért.

A Balaton és a Riviéra

Régen hatalmas tömeg nyaralt a Balatonon a nyári szezonban. Ez a hely is a tömegturizmus egyik célpontja volt, olcsó szállásokkal, éttermekkel, szabadstrandokkal. Szinte egy törülközőt sem lehetett letenni a parton, akkora volt a tumultus. Ha valaki úgy gondolja, hogy most is ilyen egy júliusi kánikulai nap a Balatonon, nagyot téved.

Mennyiben kerül az igazi luxus egy hétre a Balatonnál? 2 180 000 forintért bárki kiderítheti
Luxus kilátással

A luxushotel saját strandján béke és nyugalom. Medence, bár és rengeteg nyugágy. Bár a hotel csaknem teltházzal megy, sehol nincs tömeg. A minőségi turizmushoz az nem passzol. 

Sosem volt olcsó  

Tavaly is megnéztük a Balaton legdrágább szállásait, akkor még az ideihez képest jóval kevesebb összegért lehetett megszállni a legdrágább hotelban. Az elmúlt szezonban ugyanebben az időszakban mindössze 1 millió 118 ezer forintért tölthetett el 1 hetet 2 felnőtt a gyermekével.  

Érdekes, hogy ennek a szállodának nem volt medencéje, saját étterme, hiányzott az aljából a szépségszalon, a masszázs és a jakuzzi is. Saját strandja sem volt, igaz láttunk a fürdőszobában infraszaunát.

2022-ben még csak 13 hotel kért 1 millió forintnál nagyobb összeget egy hétre, idén 56. A nyaralók bérlése is sokkal drágább lett, tavaly egy balatonszemesi 68 négyzetméteres apartman volt a csúcstartó, 1 millió 800 ezer forintért lehetett kibérelni.

Most két villát is találtunk, amelyekben hét nap szállás 4 millió forint feletti összegbe kerül. Idén a rekorder egy öt hálószobás, 200 négyzetméteres siófoki hétvégi ház 4 212 945 forintos heti bérleti díjjal.

De menjünk csak itt a Balatonon egy kicsit tovább. Akinek még mindig maradt pénze ezek után, bérelhet magának luxusjachtot is.

Mennyiben kerül az igazi luxus egy hétre a Balatonnál? 2 180 000 forintért bárki kiderítheti
Luxus a vízen


Egy 12 méteres, csaknem 9 tonnás hajón van szalon, konyha, 3 kabin, zuhanyzó, légkondi, hűtő és egy gardrób is. Mennyi is az ára ennek 1 hétre?

Ez függ a hajó mérettől, attól, hogy melyik időszakban, hétköznap vagy hétvége bérlik-e, de nagyságrendileg napi 100 000 forinttól 250-300 ezer forintig terjed. Kapitánnyal nyilván drágább


– mondta Sarang Lajos, a FüredYacht Charter és Oktatóközpont oktatója.

Augusztus elején 1 hétre körülbelül 1 millió 300 ezer forint jön ki. És akkor még nem is tankoltunk bele. De vajon kinek van pénze ezt megfizetni?

Az elmúlt hetekben mindenki arra panaszkodott, hogy nagyon kevés a vendég a Balatonon. A helyi szállodák tulajdonosai és üzemeltető arról számoltak be néhány napja, hogy brutális, 30 százalékos volt a visszaesés az előszezonban a tavalyi évhez képest. Aminek fő oka a rekordinfláció és az árak növekedése. A szakemberek szerint, aki teheti inkább külföldre megy nyaralni.

#Fókusz#Videó#Belföld#balaton#luxus#nyaralás#JACHT#jacuzzi

Címlapról ajánljuk