Fókusz

A legnagyobb luxusban is lehet szenvedni – interjú a világhírű Máté Gáborral

Kilyén TamásKilyén Tamás

2023. július 22. 19:32

A világhírű orvos, Máté Gábor első alkalommal tartott Budapesten egész napos előadássorozatot és személyes terápiás foglalkozásokat. Beszélt a traumák feldolgozásáról és a mindennapos stressz kezeléséről, azt vallja: a test nem gyógyulhat a lélek egészsége nélkül.

Máté Gábor az 1956-os forradalom idején, 12 évesen hagyta el Magyarországot. Szüleivel Kanadában telepedtek le és először ott vált elismert orvossá, majd népszerű íróvá. Könyveit mára több mint 30 nyelvre fordították le és gyógyító munkájáról filmeket forgattak.

Harry herceg is Máté Gábor módszerét követi

Több világsztár élteti módszereit. Ilyen Harry herceg is, akivel Máté Gábor egy műsorban beszélgetett a királyi családban töltött gyerekkoráról és annak hatásairól.

Angliában csináltam egy interjút és mondta a riporter, hogy a Prince Harry említette a munkámat. A kiadónk elhatározta, hogy csináljuk egy nyilvános interjút, mivel szerintük én vagyok a legképzettebb ember arra, hogy segítsek Harrynek feldolgozni a traumáit

A közös szereplés után a brit sajtó azonnal támadta Máté Gábort, amiért azt állította Harry lelki problémáit a királyi családban átélt traumái okozzák. A kegyvesztett herceg nemrég életrajzi könyvében is erősen kritizálta a brit monarchiát és apját, III. Károly királyt. Harry édesanyja, Diana halála után úgy érezte, gyerekként magára hagyták, és nem tudott megbirkózni a gyásszal.

„A lecke az, hogy még a legjobb fizikai körülmények között és privilégiumok között is tud az ember szenvedni. Ha valaki éppen egy viskóban vagy akár egy palotába született az emberi szükségletei ugyanazok, amiket ha megkapsz akkor jól fogsz fejlődni, ha nem, akkor szenvedni fogsz” – mondta Máté Gábor, aki szerint Harry-vel is azt történt, hogy a legnagyobb luxus között érzelmileg szenvedett, sok traumát tapasztalt és a trauma befolyásolta az életét.

„Azt az érzelmi hidegséget, amit ő tapasztalt gyerekkorában, Harry már nem szeretné átadni a gyerekeinek” – vonta le a következtetést az orvos a hercegi interjúból. 

„Ne csak azért szeressük őket, mert szépek, ügyesek”

Máté Gábor nagy „T”-vel jelöli azokat az erősen traumatikus élményéket, melyek negatív irányba hatnak egy gyermek fejlődésére. Ilyen a családon belüli erőszak, az iskolai zaklatás és egy családtag elvesztése is. Ezek a helyzetek mind olyan sebeket okozhatnak melyek évekig bennünk élnek.  

A gyerekeket úgy is meg lehet sebesíteni, hogy nem adjuk meg nekik azokat a jó dolgokat, amire szükségük van – ilyen például a feltétlen elfogadás is »ne csak azért szeressük őket, mert szépek, ügyesek«

– mondta az orvos.

Máté Gábor a saját módszereibe is betekintést engedett, amikor a színpadon tartott terápiás foglalkozásokat.

A szakember több kötetében foglalkozott már a stressz hatásaival és úgy látja, egy mérgező társadalomban élünk, ahol az állandó megfelelési kényszer áthatja a mindennapokat. A szorongás annyira életünk részévé vált, hogy nem vesszük észre ez mennyi testi tünetet is okoz. A krónikus betegségek számának növekedése és a függőségekkel való küzdelem is szerinte azt mutatja, hogy egy globális lelki válságban élünk mely rombolja az egészségünket.

Magyarországon kilencmillió emberből csaknem egymillió alkoholista. Miért isznak az emberek? Hogy a fájdalmakat elfojtsák, amit a trauma okoz

 – mondta Máté Gábor, majd hozzátette: az elfojtott trauma lehet minden betegség gyökere.

Íróként sokszor hoz példát saját életéből és most legújabb kötetén Dániel fiával közösen dolgoznak. A könyvben a gyerek-szülő kapcsolat fontosságáról írnak és arról, hogy milyen érzelmi tapasztalások határozzák meg személyiségünk fejlődését már a csecsemőkortól kezdve.

„Az agynak a jobb oldali része előbb fejlődik, mint a bal oldali. A bal oldalon van az intellektuális kapacitásunk tehát ez azt jelenti, hogy a legelső üzeneteket is tapasztalatokat az érzelmeken keresztül vonjuk be magunknak” – mondta Máté Gábor, aki szerint így lehet az is, hogy a szülők tudtuk nélkül adják át traumáikat gyermekeinek.

Máté Gábor orvosi metódusát már világszerte, köztük magyar szakembereknek is oktatják. Reméli, hogy könyveinek sikere közelebb hozza azt a paradigmaváltást a gyógyászatban, ahol a test és lélek problémáit egymással összhangban kezelik.

#Fókusz#Videó#Máté Gábor#orvos#író#gyógyulás#trauma#pszichológia

Címlapról ajánljuk