Fókusz

„Mutatják, hogy ott az ajtó, és csúnyán beszélnek” – meglátogattuk Magyarország legelhagyatottabb „szellemjárta” helyeit

Maár LauraMaár Laura

2023. július 14. 20:35

A legtöbb világvallás hisz benne, a tudomány hallani sem akar róla. A szellemvilág létezése mindig is megosztotta az embereket. A balatonedericsi Fekete-kastélyról és az enyingi temetőről több mendemonda is kering. Szellemekről, sírásról és mocskos beszédről hallani. A Fókusz most meglátogatta Magyarország elhagyatott, egyesek szerint „szellemjárta” helyeit, hogy utánajárjon a legendáknak. 

Suhogó árnyak, szellemjárta helyek, kísértetkastélyok és hideg fuvallatok. Tényleg létezhet szellemvilág, vagy csak szájról szájra terjedő mendemonda az egész? A Fókusz szellemvadászokkal és halottlátóval látogatott el az ország leghátborzongatóbbnak tartott helyszíneire, hogy kiderüljön, mi az igazság. 

A Fókusz stábja elsőként Balatonedericsre ment. A kastélypark fáitól nem is látni az „elátkozott” Fekete-kastélyt, sokan talán azt sem tudják, hogy ott van. Na persze nem a helyiek, hiszen közülük sokan rettegnek ettől az elhagyatott épülettől és óva intenek mindenkit attól, hogy idelátogasson. 

„Mutatják, hogy ott az ajtó, és csúnyán beszélnek” – meglátogattuk Magyarország legelhagyatottabb helyeit
Marika és Janó állításuk szerint  látják és érzik is a holt lelkeket.

Éjszaka indult el felfedezni az évtizedek óta üresen álló ódon kastélyt a Fókusz riportere. A helyszínt már megközelíteni sem egyszerű, hiszen több évtizede üresen áll. Egy rövid séta után lehetett eljutni az épülethez, melynek falait szinte teljesen benőtte a borostyán. Már ez a látvány is hátborzongatónak tűnt sötétedés után, a romos kastély azonban belülről még rémisztőbb volt.

Az ország legfélelmetesebb szellemjárta kastélyában vagyunk, a Fekete-kastélyban

– ezt Marika és Janó mondja, Magyarország legismertebb „szellemvadászai”, akikkel együtt érkezett meg a stáb a hátborzongató helyre.

A legendák szerint az elhagyatott kastélyok a kísértetek kedvenc lakhelyei. Pláne akkor, ha az épület gyilkosságok és öngyilkosságok színhelye volt. Épp, mint a Fekete-kastély.

Már amikor messzebb leparkolunk és jövünk befele, a légzés már akkor is nehezebb, érezhető az egész légtérben. És nem azért, mert le van robbanva, hanem egyszerűen maga az energia miatt, olyan energia van itt. De általában, ahol öngyilkosok, gyilkosok voltak, vagy haltak meg, mindig vannak visszamaradt energiák is 

– magyarázták.

A szellemvadászatra szakosodott pár azonban nem riad ezektől vissza, paranormális jelenségekkel foglalkoznak, ezeket nyomozzák. Marika és Janó, speciális műszerekkel járják az országot és – azt mondják –  ezeken keresztül kommunikálnak a túlvilággal. Marika egyébként parapszichológus, Janó pedig mérnök, de állítólag van egy különleges képessége is.  

A párom látó, tehát szabad szemmel is látja. Én érzem az energiákat, a műszereken keresztül akár ízület formájában a pálcikakamerával mindent meg tudunk mutatni, és a hangot is 

– mondta Marika.

Szerintük ugyanis a szellemek is rendelkeznek energiával és egy elektromágneses mező veszi őket körbe. A szellemvadászathoz különleges eszközöket használnak: fényérzékelőt és hőkamerát is. De ők már – ahogy mondják – ezek nélkül is érzik a szellemeket. 

Vannak viszont rosszindulatú, negatív lények is, akik csúnyán beszélnek, fenyegetnek. Hiszen a lelkek is ember formájában éltek, ugyanolyanok, mint amikor itt éltek a földön 

– mondták, majd a műszer bekapcsolt.

Az elátkozott Fekete-kastély története

A Balaton partjától alig egy kilométerre fekvő kastélyt 1870 körül építették és Nedeczky Jenő birtokában állt. Nem sokkal később, 1912-ben egy gulyáslegény féltékenységből megölte itt a szerelmét, a kastély szakácsnőjét. 

A második tragédia 1914-ben következett be, méghozzá maga a tulajdonos, Nedeczky Jenő, teljesen elgyötörve reumatikus betegségétől, 74. születésnapjának előestéjén öngyilkos lett 

– ezt már Takács Gábor helytörténész mesélte el.

Egy ügyvéd vette meg a kísérteties kastélyt. 1928-ban azonban rajtakapta a feleségét egy másik férfival, ezért a kastély falain belül öngyilkos lett.

Az özvegy, víg özvegy, tovább élte világát. Egyébként akivel megcsalta, az egy kútfúró volt, ide vette magához és éltek tovább vígan, mintha mi sem történt volna. Őt viszont egy harmadik férfival csalta meg. És amikor a kútfúró, hasonlóképpen ebbe a szerelmi bánatba esett, ő is öngyilkosságot követett el 

– sorolta tovább a tragikus eseményeket Takács Gábor.

A kastély utolsó tulajdonosa egy nyugalmazott főtanácsos volt, aki kettősügynökként dolgozott. Félelmében ő is inkább a halált választotta 1945-ben.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

„Mutatják, hogy ott az ajtó”

Közben Balatonedericsen a Fekete-kastély kísérteties falai között a szellemvadászok már próbálják felvenni a kapcsolatot az épületben bolyongó állítólagos szellemekkel.

Ez egy transzkommunikációs eszköz, ezen keresztül lehet kommunikálni a szellemvilággal. Vannak benne előre beleprogramozott magyar nyelvű szavak. Van benne jó pár szó, amit hang formába is beletápláltuk ezeket a szavakat a fordító segítségével és amikor én ezt bekapcsolom, a szellem érzékeli, ez is egy energia

– magyarázta el a műszer működését Janó.

Amint Janó bekapcsolta a műszert egy percet sem kellett várni, azonnal jelzett.

Elárulod a nevedet nekünk? Ki vagy te? Szeretnél valamit mondani?

– kérdezgették.

Majd a nő megszólalt: a lelket Ottónak hívják, majd az eszköz még egyszer jelzett.

Ezek után egy speciális műszerrel is megpróbálták bebizonyítani, hogy nem csak hallani, hanem látni is lehet a kastélyban felbukkanó szellemeket. Először Marika állt be a speciális műszer elé és jól látni, hogy a helyzetét zöld pálcikaemberként mutatja a képernyőn a kamera. Majd Marika a kamera mögé jött, ezzel a zöld pálcikababa el is tűnt műszerről. A képernyő elsötétült, viszont néhány másodperccel később a képen megjelent egy másik alak. 

„Mutatják, hogy ott az ajtó, és csúnyán beszélnek” – meglátogattuk Magyarország legelhagyatottabb helyeit
A szellemvadászok műszere működés közben.

A szellemvadászok szerint óvatosnak kell lenni a kastélyban, azt mondják, itt szinte csak negatív energiák vannak.

Csúnyán beszélnek, azt mondták, hogy menjünk haza, mutatják, hogy ott az ajtó, és csúnyán beszélnek. Megzavarjuk őket. Meg ugye természetesen megszédülünk, rosszul érezzük magunkat, próbálnak minket noszogatni, néha így érezzük, hogy így megcsípik a pólónkat, pulóverünket, vagy a Marikának a hajába túrtak bele

– mesélték.

Tokaji Rebeka legendája

A Fejér megyei Enying temetőjében  éjfél előtt nem sokkal találkozott a Fókusz stábja Kiss Kató halottlátóval. A neve sokaknak ismerősen csenghet. Ő az, akit bizonyos körökben az élő és a holt világ első számú kapcsolattartójaként tartanak számon. Az 1700-as években elhunyt Tokaji Rebeka sírja mellett találkoztak vele, azért, hogy nyomába eredhessenek a helyi legendának, ami az ottani református lelkész gyönyörű lányáról szól. 

„Mutatják, hogy ott az ajtó, és csúnyán beszélnek” – meglátogattuk Magyarország legelhagyatottabb helyeit
Az enyingi temetőben állítólag minden éjjel hagonsan sír Tokaji Rebeka szelleme.

Rebeka a legenda szerint nős férfiakat csábított el. Ezért megátkozták őt a helyi asszonyok. A fiatal lány aztán korán meghalt, hatalmas fájdalmak és kínok közepette. Rebekát azonban hiába temették el, koporsóját a föld napokon keresztül kivetette magából. Végül lebetonozták, kőkoporsója most a többi sírtól távolabb, egy fa árnyékában áll. A helyiek úgy tartják, Rebeka szelleme pontban éjfélkor mindennap megjelenik. Kiül a koporsója melletti padra és keservesen sír.

A temetőben ugyan ott volt éjfélkor a Fókusz stábja is, de sírást nem lehetett hallani, csak egy-két kutya ugatása törte meg az éjszaka csendjét. Kató azt mondta, szerinte elképzelhetetlen az, amit a falubeliek állítanak. 

Lehet, hogy most per pillanat tényleg idejön és itt van, mert ugye mágnesként vonzom őket, de hogy hallják itt a faluban őt sírni, erről azt mondom, hogy inkább mendemonda 

– véli Kiss Kató.

Kató azt mondta a Fókusz riporterének, készítsen fotókat, hogy kiderüljön, ott van-e Rebeka lelke. Így ugyanis szerinte a nézők is láthatják, hogy van-e valóságalapja a legendának. Kató szembeállt a kőkoporsóval és több fotót is készített Rebeka sírhelyéről. 

„Mutatják, hogy ott az ajtó, és csúnyán beszélnek” – meglátogattuk Magyarország legelhagyatottabb helyeit
A halottlátó szerint a fa törzsén jelent meg a fiatal lány arca.

A fenti fénykép készült a kőkoporsónál, bekarikáztuk, amit Kató mutatott. Szerinte az avatatlan szemnek is jól látható a fiatal lány arca, aki megjelent a forgatás közben a koporsónál. Kató szerint azonban közel sem olyan bűnös lélek, mint amilyennek akkoriban beállították. 

Ő egy 15 éves fiatal lány volt. És ő azért sírhat itt minden éjjel, mert jogtalanul vádolták őt meg ezekkel a dolgokkal és inkább ő maga azt közvetítené, hogy a férfiak kezdtek ki vele, illetve a férfiak vetettek rá szemet és nem ő volt az, aki bűnben akart élni. Tulajdonképpen azért sír itt minden éjszaka, hogy megvédje saját magát 

– állította a halottlátó.

Egy áramütéssel kezdődött a furcsa képesség

Kató azt is elmesélte, hogyan képes látni az állítólagos szellemeket. Azt mondta 7 évesen megrázta az áram, emiatt alakulhatott ki benne valami, ami alkalmassá tette őt erre. Állítása szerint viszont csak 33 évesen találkozott először halottal. Akkor a hírekben hallotta, hogy egy fiúnak fürdőzés közben nyoma veszett a Dunában. 

Otthon dolgoztam a számítógépen, volt egy állólámpám és az állólámpa fényében egyszer csak a szemem sarkából megláttam két lábat. Összeszedtem minden bátorságomat és feljebb emeltem a tekintetemet, ekkor megláttam teljes valójában, egész alakjában, magasságában azt a fiút, aki eltűnt a Dunában. Csurom víz volt, folyt le a víz a padlóra, úgy ahogy a horrorfilmekben szoktuk látni, teljes mértékben ugyanez a megnyilvánulás volt. Semmi mást nem ismételgetett, csak azt, hogy Sződliget, Sződliget

– elevenítette fel a hátborzongató emléket Kiss Kató, aki azt is elárulta, ilyenkor homályosan látja a holt lelkeket, mintha egy függöny mögött állnának.

„Mutatják, hogy ott az ajtó, és csúnyán beszélnek” – meglátogattuk Magyarország legelhagyatottabb helyeit
Kiss Kató különleges képessége egy áramütéssel kezdődött.

Kató azonnal értesítette a katasztrófavédelmet és a rendőrséget, akik nem hittek neki. Ő azonban úgy döntött megkeresi a fiút, végül egy szabadnapos rendőr azt mondta, elkíséri. A holttestet megtalálták. Sződligettől 800 méterrel került elő. Ő volt az első holttest, akinek ott állt a teste felett. Azt mondta, azóta mágnesként vonzza a lelkeket.

A tudomány mai állása szerint nem létezik szellemvilág, viszont több világvallás szerint igen. 

Vannak, akik megkérdőjelezhetetlenül hisznek bennük, míg mások kételkednek ezeknek az állítólagos túlvilági lényeknek a létezésében. Hogy pontosan milyen titkokat rejt a Fekete-kastély, valamint a temető, nem tudni, így továbbra is fennmaradnak a misztikus legendák. 

#Fókusz#Videó#szellem#szellemvilág#rtl#kiss kató#halottlátó#rejtély#fekete-kastély#szellemidézés#temető#ma#tokaji rebeka

Címlapról ajánljuk