Fókusz

Hazatért a Himalájából Varga Csaba – Suhajda Szilárd és Győrffy Ákos emlékének ajánlotta diadalát

Süle LászlóSüle László

2023. július 7. 19:51

Varga Csaba nagyváradi hegymászó meghódította a 8126 méter magas Nanga Parbat csúcsát a Himalájában, pótlólagos oxigén használata nélkül. Ez a hatodik 8000 feletti hegycsúcs, amelyre a 41 éves extrém sportoló pályafutása alatt „tiszta mászással” elért, ezzel pedig jelenleg ő a magyar rekorder a még életben lévő mászók közül. Csaba gépe nemrég szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, ott tartott egy gyors sajtótájékoztatót, melyet rögtön egy megható nyilatkozattal kezdett – az eseményen pedig a Fókusz stábja is ott volt.

A Nanga Parbat csúcsán eddig háromszor járt magyar mászó. Erőss Zsolt, még 1999-ben, mászóengedély nélkül, Török Zsolt egy román expedíció vezetőjeként és most a rekorder Varga Csaba.

Idén két mászótársamat, barátomat vesztettem el. Győrffy Ákost, aki a Kancsendzöngára akart indulni, és márciusban vesztette az életét, vagy tűnt el a Monte Rosán, és Szilárdot, aki május végén tűnt el. Mind a kettővel másztam együtt.


– mondta Varga Csaba. Aki hozzátette, nagyon-nagyon sajnálja, ami velük történt, és 

ezt a sikert részben az ő emléküknek szeretné szentelni.

Varga Csaba és Suhajda Szilárd egyaránt 1982-ben született, jól ismerték egymást, sőt közös expedícióik is voltak. 2014-ben sikeresen meghódították a 8051 méter magas Broad Peaket, egy évvel később a K2-ről azonban a rossz időjárás miatt vissza kellett fordulniuk.

Veszélyes és kemény hegy

A Nanga Parbat a legutóbbi mászás idején szóba sem jöhetett. A 2013-as nyári mászószezonban ugyanis a hegymászó sport egyik legszörnyűbb terrorista támadása során iszlám fegyveresek 9 extrém sportolót végeztek ki az alaptáborban.

 Azóta le is zárták a hegyet, és pár éve, már vannak fegyveresek, a rendőrség is vigyáz hegymászókra


– mesélte a hegymászó.

A baljós múltú hegycsúcs azonban nem csak emiatt számít nehéznek. Sajnos maga a hegy is gyakran követel halálos áldozatokat. A Nanga Parbat technikai szempontból kifejezetten kemény diónak számít.

Amiért nehéz ez a hegy, az leginkább az, hogy nagyon-nagy a szintkülönbség az alaptábor és a csúcs között. 4000 méter a szintkülönbség, annak ellenére, hogy a hegycsúcs nincs annyira magasan


– magyarázta a csúcshódítás után a magyar sportoló.

A hegy nagyon meredek, és vannak olyan helyek, ahol csak kemény sziklamászással lehet tovább haladni. Egy ilyen csúcsmászásnál nagyon sokat számítanak a korábbi tapasztalatok és a jó felkészülés.

Nem csak a mászóknak nehéz? 

Nehéz perceket éltek át a Csabáért szurkoló ismerősök és barátok is, hiszen az expedíció során egy darabig megszűnt a kommunikáció a hegymászóval. Több olyan cikk is megjelent, hogy 

Varga Csaba eltűnt,

szerencsére aztán meglett, és épségben visszatért az alaptáborba is. A kabalasör ezúttal is szerencsét hozott neki.

A civilben építészként dolgozó hegymászó sokat morfondírozott azon, hogy egyáltalán elinduljon-e idén egy expedícióra. Egyrészt a barátainak a halála miatt, másrészt pedig, mert túl sok munkája volt. A jövőbeli terveiről még nem nagyon akart beszélni, egyelőre szeretne egy nagyot pihenni, és koccintani egyet a barátaival.

A csúcshódítás után az rtl.hu és a Híradó is beszámolt a sikerről. A nagyváradi hegymászó egyébként több zászlót is vitt magával a csúcsra, amit ki is bontott ott.

#Fókusz#Videó#Sport#varga csaba#hegymászás#hegymászó#suhajda szilárd#Nanga Parbat

Címlapról ajánljuk