Fókusz

Velünk élő predátorok: a macskák több hüllő- és madárfaj eltűnésében játszottak már főszerepet

Süle LászlóSüle László

2023. június 29. 20:11

Óvatos becslések szerint Magyarországon 3-4, a durvábbak szerint pedig 9 millió macska él – mindkét mennyiség inváziónak számít. Azokat az állatokat hívjuk így, amelyeket emberi közreműködéssel, közvetlen vagy közvetett módon kerülnek az őshazájukon kívüli területre. A macskák is azok, sőt a világ 100 legveszélyesebb inváziós állata közé tartoznak. Már túl sokan vannak és ezzel komoly veszélyt jelentenek a többi állatra.

Az inváziót nem az ivartalanított szobacicák okozzák, hanem elsősorban a szabadban élő állatok, akik mindenféle kontroll nélkül szaporodnak. Méghozzá igen gyorsan.

Külföldi kutatások szerint egyetlen házimacska száznál is több állatot öl meg 1 év alatt. A vad macskák jóval többet, több mint 700-at. A világon évente összesen 2 milliárd madarat gyilkolnak le a cicák, valamint több millió hüllőt és kisemlőst. Az elmúlt 200 évben a vadmacskák vezető szerepet játszottak 34 emlősállatfaj kihalásában, és 123 egyéb, veszélyeztetett faj populációjának csökkenésében is. A túlszaporulat és a gazdátlanság veszélye a Föld természeti állapotára is veszélyes, ezért is kiemelten fontos lenne, hogy ivartalanítsák őket. Kandúrnál ez körülbelül 5000 forint, nőstény macska esetében ennek az összegnek körülbelül a háromszorosa.

#Fókusz#Videó#állat#macska#invázió

Címlapról ajánljuk