Fókusz

Milyen válság? Ötmillió forintnál is drágább már az elit luxuslakások négyzetmétere, mégis viszik, mint a cukrot

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. április 3. 19:37

Belvárosi lakás vagy kertes házas negyedben egy villa? Buda vagy a pesti belváros? A luxus mindenhol megtalálható, ha van legalább 700 millió forintunk rá, de a határ a csillagos ég. A luxusingatlanok négyzetméter ára 3 millió forintról 5 és félmillióra emelkedett, de nem adnak el belőlük kevesebbet, mint a válság előtt. Bár ezek az ingatlanok sokszor nem a nyilvános oldalakon keresztül cserélnek gazdát, annyit az ezzel foglalkozó szakértők elárultak, akad már 4 milliárd forintos pazar luxusotthon is a piacon. 

Bár a kisebb lakások ára az elmúlt években a duplájára emelkedett, a luxusingatlanok nem ennyire árérzékenyek. A közel 1 milliárdot érő házakat és villákat egy jóval szűkebb réteg engedheti meg magának, de kínálati oldalról sem bővelkedik a piac a különlegességekben.

500 m2-es villa egymilliárdért? – Nem vetette vissza az infláció a luxusingatlanok iránti keresletet


„A luxusingatlanoknak van piaca, ez látszik. Ma már a budapesti, budai kerületeknek az elit része 2, 3, 4 milliárdos kategóriát jelent nagyjából” – mondta egy luxusingatlanok értékesítésével foglalkozó szakember a Fókusznak.

Egy bizonyos szinten már nem könnyű a döntés, hogy az ember egy barokk 510 négyzetméteres villát vegyen Budapest 2. kerületében 850 millió forintért, vagy egy 120 négyzetméteres belvárosi lakást 700 millió forintért. Jól jönne egy kis segítség. Egy 1920-ban épült villa, vagyis már több, mint 100 éves épület a következőket tartalmazza: a fürdőben kandalló, aranyberakásos faburkolat, aranyozott csaptelepek, de még a szemetes is őrzi a barokk stílus jegyeit. A kristálycsillárokról már nem is beszélve. Az alsó szinten a mosókonyha, a személyzeti lakrész, egy másik konyha és egy, még nagyobb nappali kapott helyet.

Az ilyen felső kategóriás luxusingatlanok esetében a konyha jellemzően teljesen szeparálva kap helyet, már csak azért is, mert az étkezések előkészítésénél a személyzet és a házban lakók nem ütköznek egymással 

– árulta el a Fókusznak László Tímea, ingatlanszakértő.

500 m2-es villa egymillárdért? – Nem vetette vissza az infláció a luxusingatlanok iránti keresletet


Az említett ingatlant magas nívójú bútorokkal rendezték be, csak a könyvespolcrendszer 15 méter hosszú, de van itt zongora, és a ház harmadik kandallója is. A villa harmadik szintjén található még vendégszoba és két hatalmas gyerekszoba, természetesen saját fürdőszobákkal és gardróbokkal.

Luxusingatlanok piacán a diszkréció az elsődleges, nagyon sok olyan értékesítés történik, amikor ezek az ingatlanok nem kerülnek ki a piacra, nem akarja az eladó, vagy a vevő sem szeretné azt, hogy publikus legyen, ő mit vásárol 

– tette hozzá László Tímea.

Milyen válság?

Az infláció és a világgazdasági megtorpanás a luxusingatlan piacra nem igazán volt hatással, sőt a kereslet még nőtt is. Az értékesítők azt mondják, semmilyen visszaesést nem tapasztaltak a piacon, hiszen akik eddig megengedhették maguknak a nívós villákat vagy lakásokat, azok most is megtehetik, hogy vásárolnak belőlük. Ha valaki üvegpalotára vágyik, a recepción arany-ezüst bábus csocsó asztalra, lenyűgöző budai panorámára, ujjlenyomattal működő bejárati ajtóra, és elég neki 100-120 m2, illetve van közel 1 milliárd forintja, akkor ezeket a lakásokat neki találták ki.

500 m2-es villa egymillárdért? – Nem vetette vissza az infláció a luxusingatlanok iránti keresletet

 

Ez a mi kézzel varrott Bentley Home bútorokkal berendezett lounge-unk, ahol 0-24-es recepciós biztonsági szolgálat van, kialakítottak egy kis tárgyaló részt. A csocsó egy különlegessége. Az olasz Tekkel nevű cég gyártja, kézzel összeállított, sorszámozott, 35 000 eurót ér, a bábuk is aranyozottak rajta 

– mondta el a Fókusznak Bihari Máté, bérbeadási és értékesítési igazgató.

Átszámítva 14 millió forint ez az impozáns játékszer, és ekkor még csak a recepciónál járunk. Ez az épület egy modern tizenkét emeletes ingatlan, amelynek hét szintje a föld felett, öt pedig a föld alatt található. Az ajtók ujjlenyomattal nyílnak, és távoli elérés is van bennük. 

Két évvel ezelőtt a luxuskategóriás ingatlanoknál a plafon körülbelül 3 millió forint volt négyzetméterenként, azóta ez jócskán nőtt, a Fókusz riportjában látható lakásoknak az ára már 5 és fél millió forint körül mozog négyzetméterenként. 

500 m2-es villa egymillárdért? – Nem vetette vissza az infláció a luxusingatlanok iránti keresletet


És hogy kik engedhetik meg maguknak ezt a luxust? Főként tehetős üzletemberek, sportolók, külföldi üzletemberek, híres személyiségek vagy egyszerűen csak az üzleti életben sikeres emberek, akik másfél-kétmillió eurót adnak ezekért a lakásokért, ami legtöbbször nem is az elsődleges ingatlanuk. A luxus ebben a kategóriában már nem sima luxus, hanem minőségi, a mindössze 20 lakáshoz pedig a teljes tetőtér tartozik.

A tetőtéren három lounge-ot alakítottunk ki, amit kizárólag a lakók használhatnak. Az első ilyen a szauna lounge, a második egy rejtett részen, szikla fölött van, ahová nem lehet belátni. És a harmadik a legnépszerűbb az érdeklődők körében is, ez pedig a panoráma lounge, ahol a budai részen gyakorlatilag mindent lehet látni

– árulta el Bihari Máté.

Belvárosi lakás vagy kertesházas negyedben egy villa, Buda vagy pesti belváros? A luxus mindenhol megtalálható természetesen a lokációhoz mérten nagyon különböző árfekvésben. És akkor még a vidéki kúriákról vagy épp ódon kastélyokról nem is beszéltünk.

#Fókusz#Videó#luxusingatlan#villa#négyzetméterár#infláció#ma

Címlapról ajánljuk