Fókusz

Tomán Szabina: Aki a pénzhez köti a boldogságot, az szerintem a nap végén nem boldog

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2023. február 16. 19:03

Vajon elegendő a boldogsághoz egy tengerparti nyaralás, nagyobb otthon, vagy éppen egy autó? Kiteljesedhetünk-e akkor, ha drága ruhákban járunk és mindenünk megvan, amire vágytunk? Egy kutatás során arra jutottak, hogy létezik egy határ, amin felül a pénz már nem jelenti a boldogságot és a jóllétet.

A Cápák között sikeres üzletasszonya, Tomán Szabina szerint bár a pénz bizonyos esetekben boldogíthat, a legfontosabb mégis az, hogy ő maga jól érezze magát a saját bőrében, egészséges legyen, olyan emberek vegyék körül, akiket szeret, és hogy a munkáját ne érezze tehernek.

„Azt gondolom, hogy a boldogságot a pénzen keresztül mérni nem jó, mert lehet, hogy egyszer elfogy, vagy lehet, hogy egyszer túl sok lesz belőle. 

Szerintem annál fontosabb nincs, hogy te, amikor a tükörbe nézel, és magaddal maradsz, jól érzed magad, és azt mondod, hogy van a családom, akikkel boldog vagyok, és van a baráti köröm, akikkel boldog vagyok, és nem befolyásolja ezt a pénz. 

A pénz a boldogságban olyan tényező, hogy lehet jobban érezni magad, de az alap boldogságot nem fogja megadni”

– mondta a Fókusznak.

És aki a pénzhez köti a boldogságot, az szerintem a nap végén nem boldog. Mert azt gondolom, hogy a pénz az egy olyan dolog, amiből mindig lehet több

– fogalmazott.

A közmondás is úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít, azonban amerikai kutatók most azt vizsgálták, van-e összefüggés a pénz és a személyes elégedettség között. A kutatás során a tudósok 164 országból több mint 1,7 millió résztvevő segítségével alkották meg a szubjektív jóllét indexet. Arra a megállapításra jutottak, hogy létezik egy határ, amin felül a pénz már nem jelenti a boldogságot és a jóllétet.

A kutatási eredmények szerint a pénzben mért boldogságküszöb, átlagosan évente 75 ezer dollár, átszámítva 27 millió forint. 

Ezen felül már nem okoz boldogságot a pénz. Bihari Viktória coach, pszichológus is egyetért azzal, hogy a pénz könnyebbé teheti az életünket, de önmagában nem elegendő a boldogsághoz.

Az igaz, hogy a szorongást tudja csökkenteni. Amikor az embernek van egy anyagi biztonsága, vagy anyagilag stabilan érzi magát, csökkenhet a szorongás. De hosszú távon, kizárólag pénz által még senkit nem láttam boldogan élni

 – magyarázta.

A boldogság titkát először 1938-ban kezdték el vizsgálni a Harvard Medical School pszichiáterei. Végső következtetésük az volt, hogy az emberi kapcsolataink tesznek minket igazán boldoggá. A dalai láma szerint pedig csak úgy találhatunk rá az örömre, ha mi magunk is örömet szerzünk másoknak. A spirituális vezetők üzenete és a kutatási eredmények összecsengenek: a jó élet titka a másokhoz való őszinte kapcsolódásban rejlik.

#Fókusz#Videó#boldogság#pénz#kutatás#tomán szabina#kapcsolatok

Címlapról ajánljuk