Fókusz

Az euró bevezetése nem gazdasági csodafegyver, de közelebb vihetné a magyar fizetéseket az uniós átlaghoz – miért nem vezettük be eddig?

Kilyén TamásKilyén Tamás

2023. január 20. 18:27

Horvátországban már bevezették az eurót – ezzel együtt a fizetések is nőttek. De például egy kiló pulykamell ára a duplája az eddiginek. Magyarország 19 éve tagja az Európai Uniónak, de továbbra sincs tervben belátható időn belül, hogy csatlakozzunk a közös valutához. Milyen hatásai lennének, ha nálunk is az euró lenne a hivatalos fizetőeszköz?

„Január elsejétől Magyarországon vármegyék lettek, Horvátországban euró” – kissé irigykedve viccelődtek ezzel sokan, miután déli szomszédunknál az uniós fizetőeszköz lett a hivatalos pénz. A horvátok alig 10 éve tagjai az EU-nak, de már elérték, hogy az eurózónához tartozzanak. Magyarországon azonban továbbra sincs tervben belátható időn belül, hogy csatlakozzunk a közös valutához. 

A magyar turistáknak sem lesz meglepetés az euró. A tengerpartnál eddig is szinte mindenhol elfogadták az uniós valutát a kuna mellett. A horvátok már évekkel ezelőtt elkezdték kiépíteni az euróalapú gazdaságot. A turizmus bevételei GDP-jük 20 százalékát adja és már a bankbetétek, valamint a hitelek is 70-80 százalékban euróalapúak voltak az országban. 

Hogy egy horvát nyaralás ára ezután mennyivel fog változni, azt még nehéz megjósolni, de a pénznemváltással most a forinthoz képest biztos, hogy nőttek az árak. 

Ezt a helyiek már saját bőrükön érzik.

Most láttam, hogy egy kiló pulykamell 11 euróba kerül. Ez majdnem kétszer annyi, mint amennyi eddig volt. Úgyhogy azt hiszem, egy darabig nagyon figyelnünk kell mit mennyiért veszünk meg 

– mondta egy vásárló.

Horvátország 9 évvel Magyarország után, 2013-ban lépett be az Európai Unióba és ez idő alatt, ha csak részben is, de sok feltételt teljesített ahhoz, hogy eurója legyen. Vagyis náluk alacsonyan maradt az infláció és stabil a devizaárfolyam, az államadósságot és a költségvetési hiányt pedig az elvárt mértékhez igazították. A 2010-es évek második felében a szakemberek szerint Magyarországnak is lehettek volna olyan gazdasági mutatói, melyek alapján bevezethettük volna az uniós valutát, azonban nem volt meg erre az akarat. 

#Fókusz#Videó#horvátország#nyaralás#euró#eurózóna#rtl#Gazdaság#infláció#európai unió

Címlapról ajánljuk