Fókusz

A MOB elnöke már az olimpia után komoly veszélynek tartotta, hogy a Liu testvérek elmennek – ez most bekövetkezik

Török ÁdámTörök Ádám

2022. november 9. 18:49

Nem magyar színekben versenyeznek tovább az olimpiai bajnok Liu testvérek. Edzőjüket követték Kínába, aztán ők is úgy döntöttek, kínai színekben korcsolyáznak tovább. A magyar olimpiai bizottság elnöke elmondta véleményét a magyar gyorskorcsolyázás és a téli olimpiák történetét átíró testvérpár döntéséről.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bár Budapesten születtek, rendszeresen látogattak Kínába is. 2016-ban meséltek arról a furcsa érzésről, hogy külsejük és nyelvtudásuk miatt Kínában rendszeresen okoztak meglepetéseket a helyieknek. A döntés, hogy tehetséges fiatalként melyik országnak okozzanak több büszkeséget, nem volt könnyű. Akkor a család úgy határozott, a tinédzser fiúknak jobb környezet Magyarország.

Az évek alatt 6 olimpiai és 22 világbajnoki érmet harcoltak ki – ebben óriási érdeme volt edzőjüknek, Csang Csing Linának, aki gyerekkoruk óta egyengeti karrierjüket. A sikeres pekingi olimpia után nem sokkal bombaként robbant a hír, hogy Lina Kínában folytatja a munkát. A Liu fivérek nyár végén jelentették be, hogy a profi felkészülés érdekében követik Linát Kínába, bár akkor még csak az edzésekről volt szó. Eltelt három hónap és bekövetkezett az, amitől mindenki tartott: bejelentették, hogy a jövőben kínai színekben folytatják pályafutásukat. Ez azt jelenti, hogy a következő téli olimpián már Kínának nyerhetnének érmeket versenyszámaikban. Mivel Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot, Liuéknak erről biztosan le kell mondaniuk és arról is, hogy 35 éves koruk felett életjáradékot kapjanak a magyar államtól, amiért érmet hoztak haza olimpiáról.

#Fókusz#Videó#liu shaolin sándor#liu shaoang#olimpia#kína#magyarország#Sport#gyorskorcsolya

Címlapról ajánljuk