Fókusz

„A régiós valutákhoz képest vagyunk rettenetes hátrányban” – az újabb negatív csúcs után meddig zuhan még a forint?

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. október 12. 20:59

Közgazdászok és kereskedők arra számítanak, hogy a forint vészes gyengülése tovább fokozza a már így is rendkívüli mértékű inflációt. Szerintük nem a háborúban, hanem az országhatárokon belül kell keresni a magyarázatot. Kérdés, hogy ezen a szinten rögzül-e az árfolyam, vagy visszaáll a 400 forint körüli euró.

Újabb negatív csúcsot döntött a forint. Egy dollár ma már 444 forintba került, egy euróért pedig 430 forintot is kértek. Rövid időn belül akár 500 forintba is kerülhet egy euró? Szakértők szerint még tovább folytatódhat a forint mélyrepülése, akár elérheti a 496-os árfolyamot is az euróval szemben.

A gyenge forint pedig még tovább hizlalja az inflációt. A tavalyi élelmiszerárakhoz képest a rétesliszt, a fehér kenyér, a félbarna kenyér, a vaj, a tejföl és a zsemle drágult leginkább. Az Európai Unión belül Magyarországon emelkedett legjobban a kenyér ára: kilójáért a tavaly szeptemberi 399 forinthoz képest már 766 forintot kell fizetni. Ám toplista élén a trappista sajt áll: 90 százalékkal kerül többe, mint 1 évvel ezelőtt. A külföldről behozott termékek azonnal drágulnak a gyenge forint miatt, a banán kilóját például 800 forintért adják. 

Ha ez az állapot rögzül, és tartósan ezen a szinten marad a forint az euróhoz képest, akkor sajnos egyértelmű drágulás jön

– mondja Várkonyi Balázs, az eMAG igazgatótanácsának elnöke, aki hozzáteszi, hogy a tavalyi évhez képest más most is jelentős változás látható a műszaki cikkek áraiban. Leginkább az új, luxuskategóriás és az energiatakarékos termékekre jellemző a 15-20 százalékos emelkedés.

Az autópiacon sem jobb a helyzet. Kroneraff István autókereskedő, a becsületesnepper.hu oldal működtetője szerint ezt az árfolyamromlást nem lehet kikerülni, mindenki beépíti az árba. Kiemeli: „a régiós valutákhoz képest vagyunk rettenetes piac- vagy versenyhátrányban”, ami a licitoldalakon mutatkozik meg igazán:

én nem tudok elmenni addig, ameddig el tud menni a román, a bolgár, a cseh, mindenki, mert egyszerűen nem tudom az árba beépíteni.

Miért stabilabb a román lej, a bolgár leva vagy a lengyel zlotyi a forintnál?
Kroneraff István autókereskedő


 A magyar pénz az egész régióhoz viszonyítva alulteljesít. Dedák István közgazdász, az Agrár- és Élelmiszer-gazdasági Intézet tanára szerint ennek okai összetettek, és nem csak a háborús helyzetben keresendők:

országhatárokon belül kell keresni a magyarázó tényezőket.
 

Miért stabilabb a román lej, a bolgár leva vagy a lengyel zlotyi a forintnál?
Dedák István közgazdász


Amire mindenki leginkább kíváncsi, hogy hogyan fog alakulni a forint árfolyama, nehezen megjósolható. Dedák István szerint a 460-ig gyengülő forint is benne van a pakliban, 

ugyanakkor az is lehetséges, hogyha kedvezően alakulnak a dolgok, visszamegy 400 forintos euróárfolyam alá.

#Fókusz#Videó#Gazdaság#forint#deviza#gyengülés#pénzromlás

Címlapról ajánljuk