Fókusz

Brutális drágulás: elszabadultak az élelmiszerárak, és messze még az áremelkedés vége

Czakó JózsefCzakó József

2022. október 11. 20:18

Elszabadult árak, átalakuló vásárlói szokások. Egyetlen év alatt 20,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, vagyis ennyi az éves infláció. A KSH jelentése szerint azonban az élelmiszerek ára ennél is nagyobb mértékben nőtt, 35,1 százalékkal drágábbak mint egy éve. A vevők kényszerűen, de alkalmazkodni próbálnak.

Mindenből a legolcsóbbat veszem, illetve a saját márkás termékeket, mert azok a nyugdíjhoz képest, ezeket tudom megvásárolni. Semmi mást sajnos

– mondja az a hölgy, aki már csak alapvető élelmiszereket tud megvásárolni. Lemondott már sok felvágottról, húsokról, diabetikus ételekről, pedig cukorbetegsége miatt arra szüksége lenne.

Brutális drágulás, elszabadultak az élelmiszerárak és még nem ért véget az áremelkedés
Az élelmiszerárak drágulását mindenki megérzi

A brutális drágulást mindenki érzi, találkoztunk olyan vevővel is, aki 80 százalékosnak érzi az áremelkedést. Az élelmiszerpazarlásnak egyszer s mindenkorra vége, ilyen árak mellett bűn bármit is kidobni. Van aki inkább a mennyiséget csökkenti, hiszen mindenről nem lehet lemondani.

Vajas kenyér párizsival, az alá hová mész? Legfeljebb nem teszel vajat a kenyérre, de ez alá nem lehet lemenni.


Fodor Attila, a CBA áruházlánc kommunikációs igazgatója azt mondja, hónapok óta készülnek arra, hogy egyre inkább fókuszba kerülnek a saját márkás, akciós termékek. Bővítették is ezeknek a kínálatát, és az elmúlt hetekben azt tapasztalják, hogy az eladási részarány ebbe az irányba tolódott el.

Érzékelhető a vásárlói óvatosság és kismértékben már érzékelhető némi forgalmi visszaesés is.


Vagyis elkezdetünk kevesebbet vásárolni. Ráadásul a kereskedelmi zsargon szerint lefelé vásárolunk, tehát az olcsóbbat, de emiatt alacsonyabb minőségűt keresi a többség. Nem csoda, ma már 4-5 ezer forintért szinte üres marad a kosár, egy hétvégi nagyobb bevásárlás pedig, ami egy éve kijött 20 ezer forintból, most legalább 30 ezer még a spórolási technikák bevetésével is. Az áremelkedést nagyobbnak érezzük, mint 35 százalék, az árak pedig szinte naponta változnak. Katalin azt mesélte a Fókusznak, sokszor nem is tudja mit főzzön, mert nem vehet meg bármit.

Nem veszem meg az oldalast, mert az is nagyon drága, inkább csirkét vásárolok, legtöbbször farhátat, abból csinálok pörköltet, az is jó, nyugdíjasok vagyunk.
 

Brutális drágulás, elszabadultak az élelmiszerárak és még nem ért véget az áremelkedés
A hús is tovább drágul Magyarországon


Az infláció növekedésére lehetett számítani, mondja Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója. Sőt ez folytatódik is, hiszen a jócskán megemelkedett energiaárak még nem épületek be teljesen a fogyasztói árakba. Még messze a pénzromlás vége.

Egy biztosan állítható, még nem ért véget az áremelkedés, ez valószínűleg egész jövő év első felét jellemezni fogja.

Brutális drágulás, elszabadultak az élelmiszerárak és még nem ért véget az áremelkedés
Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet igazgatója

Az árak további emelkedését részben az okozza, hogy az aszály miatti áremelkedések sem jelentek meg az élelmiszerárakban. És további drágulást hoznak majd a vállalkozások megemelt rezsiszámlái is, amelyeket a következő hónapokban kapnak majd kézhez. Hiszen ezeket a veszteségeket minden bizonnyal megpróbálják majd hárítani az emberekre. Ez pedig újabb áremelkedési hullámot fog gerjeszteni.

#Fókusz#Videó#Gazdaság#forint#euró#infláció#pénzromlás#drágulás

Címlapról ajánljuk