Fókusz

Fél éve még az ukrán iskolapadokat koptatták, most életük első magyarországi évzárójára érkeztek

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2022. június 21. 20:18

Ukrán helyett magyar himnuszt hallgattak, az anyukák pedig büszkén fotózták őket, hogy a felvételeket később az otthon rekedt apukák is láthassák. Jövőjük kiszámíthatatlan, környezetükben mégis mindenki azon dolgozik, hogy legalább egy kicsit csillapítani tudja a háború okozta fájdalmakat.

A Neumann János Általános Iskolában jelenleg 17 tanköteles korú ukrán gyerek tanul, akik hetente 5 fejlesztő órát kapnak a felzárkózáshoz. A beilleszkedést orosz szakos tanárok és egy kárpátaljai tanárnő is segíti. Arra viszont egyelőre még nincs egységes rendszer, hogy szeptembertől, hogy lehet majd ezeket a gyerekeket sikeresen integrálni a hazai közoktatásba.

A gyerekek kivétel nélkül Ukrajna belső részéből érkeztek és olyan dolgokat tapasztaltak, amilyeneket egy kiskorúnak se lenne szabad átélnie. Arról nincsenek adatok, hogy jelenleg hány Ukrajnából érkező menekült tartózkodik nálunk tartósan. A becslések szerint 100-200 ezres számról beszélhetünk, hosszú távú elszállásolásuk viszont még a megoldandó feladatok közé tartozik.

#Fókusz#Belföld#orosz-ukrán háború#iskolások#gyerekek#fájdalom

Címlapról ajánljuk