Fókusz

Senki sem kezd el egy számára ismeretlen nyelven beszélni, ha felébred a kómából

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. június 18. 19:08

Sok-sok évtizede foglalkoztatja az emberiséget, hogy vajon mi játszódhat le egy kómában fekvő beteg elméjében? Lát, hall, esetleg érzékel bármit a külvilágból? Vagy, ha a külső ingerekre nem is reagál, legalább álmodik?

Dr. Dénes Zoltán Ph.D., osztályvezető főorvos, ortopéd és rehabilitációs szakorvos azt mondja, nem szabad elhinnünk, amit a filmekben látunk. Kóma után senki sem kel fel úgy, mintha mi sem történt volna és bosszulja meg az ellene elkövetett tetteket.

5-6 hét kóma után nem lehet helyreállni. Az egy maradandó, végleges állapot, másrészt nem is emlékszik rá, hogy mi történt alatta, hiszen nem volt olyan agyműködése, hogy ez rögzült volna.

kóma kórház mit élnek át a betegek
Dr. Dénes Zoltán Ph.D., osztályvezető főorvos, ortopéd és rehabilitációs szakorvos


Az is tévhit, hogy ha valakinek az agyműködése helyreáll, új, korábban számára ismeretlen nyelven szólalhat meg. Egy kóma után már annak is örülnek az orvosok, ha azokat az alap készségeket tudja a páciens, amiket előtte tudott.

Úgy kell elképzelni, mint amikor alszunk. Nem álmodunk, csak alszunk. A semmi van. Nincs tudata. Tehát, ez azt jelenti, hogy nem észleli a külvilágot, és nem tud rá reagálni.

– mondja Dr. habil Szakács Zoltán Ph.D., neurológus főorvos, szomnológus.

kóma kórház mit élnek át a betegek
Dr. habil Szakács Zoltán Ph.D., neurológus főorvos, szomnológus

Bár a környezetét érzékeli, de nincs norál agyműködés. Tehát, reakció vannak a környezetre, de ezeket nem dolgozza föl. Teszi hozzá Dr. Dénes Zoltán osztályvezető főorvos.

Az Országos Mozgásszervi Intézet Kóma Részlegén jelenleg 4 beteget ápolnak, ők mindannyian több hete fekszenek itt. Kinek jobban, kinek kevésbé állt vissza az itt töltött idő alatt az agyműködése.

Nem fölébrednek a kómából, hanem helyreáll valakinek az agyműködése. Itt nem ébredésről van szó, ez egy teljesen téves elképzelés.

 – igazít helyre Dr. Dénes Zoltán

Krisztofer 2017-ben sérült meg súlyosan a várpalotai hintabalesetben. A fiú 33 méter magasból csapódott a betonjárdának. A kómában fekvő fiút édesanyja, amikor csak tehette, látogatta. Néhány nappal a baleset utána úgy tűnt neki, hogy fia reagál a külső ingerekre.

Ha olyan beteggel kerülünk kapcsolatban, aki korábban kómás állapotú volt, akkor ő nem fogja tudni elmondani, hogy mi történt az alatt az idő alatt, hiszen nem működik a szoftvere, nem működik az emlékezete, tehát lesznek biztos érzetei meg egyebek, de nem tudja, hogy mi történik. 

– mondta Dr. Dénes Zoltán, vagyis hiába fogjuk megkérdezni, hogy mi történt, nem fogja tudni elmondani.

Zita egy brutális autóbaleset következtében 10 hétig volt kómás állapotban. Orvosai mindössze 2% esélyt láttak a túlélésre, a nő azonban rácáfolt a számokra. Bár élete első 20 évére nem emlékszik, ma már teljes életet él. Ehhez rengeteg türelem és fegyelem kellett. És 10 hosszú év.

kóma kórház mit élnek át a betegek
Arany-Tóth Zita

Újra vettem levegőt, újra tanultam nyelni, mert először állítólag mindent a tüdőmbe próbáltam. Végülis minden alapkészséget újra kellett tanulnom. És végülis járni is csak megtanultam 

– mondja Zita.

Az, hogy mennyi ideig tarthat a kómás állapot, függ a sérülés súlyosságától is. 3-4 hét után a betegnek még jó esélyei vannak a felépülésre. Akiknek agyműködése helyreállhat, hosszú, sokéves rehabilitáció vár. De vannak, akinek örökké tart a kómás állapot.

Nyitókép: Anna Shvets

#Fókusz#fókusz plusz#kóma#betegek#éber állapot#emlékek#külvilág

Címlapról ajánljuk