Fókusz

Formabontó ruhákat hozott Budapestre Eno, az Ukrajnából menekülő nigériai származású designer

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2022. április 21. 17:21

Feltűnő, forradalmi és a legkevésbé sem megszokott – az Ukrajnából menekültként érkező Eno Enyieokpon a Budapest Fashion Weeken mutatta be darabjait. Fő üzeneteként a kényszerű dolgokat áttranszformálja, ezáltal reményt közvetít a háború sújtotta Ukrajnának is.

A 34 éves, nigériai származású designer pályafutását Belaruszban kezdte, majd 2017-ben költözött Ukrajnába, ahol létrehozta saját márkáját. A tervező azt mondja, az első bomba becsapódása után még egy hetet maradt az országban és bár kijevi bemutatóterme épségben maradt, itt annyi szeretetet kap, hogy úgy döntött Magyarországra helyezi át bázisát.

Egy hónapja érkeztem Budapestre Ukrajnából. Épp befejeztem az új kollekciómat és a bemutatóra készültem, amikor kitört a háború, rettenetes volt. 


A kollekciója nélkül kellett elhagynia az országot, de mikor modelljei hallották, hogy Budapesten készülök a showra, eljöttek Ukrajnából csak azért, hogy támogassák, és az általa tervezett ruhákat is magukkal hozták.

A Budapesten bemutatott kollekció a Másik perspektíva nevet kapta, lényege, hogy a designer a háború hatására más szemszögből szemléli korábbi terveit.

A divatbemutatókon megszokottól eltérően a modellek nem csak magas, fiatal lányok, hanem ukrajnai menekültek, és különböző életkorú és nemzetiségű civilek. A sokszínűség jegyében Eno azerbajdzsáni, afrikai, ukrán és magyar modellekkel is dolgozik.

Korábban hagyományos modellekkel dolgoztam, most viszont úgy döntöttem, új nézőpontból fejezem ki a dolgokat. Ezúttal különböző nemzetiségű és korosztályú modelleket választottam, a legidősebb azt hiszem 85 éves.


Eno-t a londoni divathétre is meghívták, ahova szintén viszi jelenlegi csapatát. Célja, hogy kihangsúlyozza a békés egymás mellett élés fontosságát, amelynek éppen tapasztalható hiánya romba döntötte nemcsak az ő, de millió másik ukrajnai életét is.

 

#Fókusz#eno#ukrajna#háború#menekülés#ruhák#designer

Címlapról ajánljuk