Fókusz

Fájdalmasan érintik a szankciók az orosz oligarchákat, de nem rengetik meg vagyoni helyzetüket

Czakó JózsefCzakó József

2022. április 14. 6:07

Nem a legjobb idők járnak most az orosz oligarchákra: hiába szereztek mesés vagyont, nem élvezhetik ki – legalábbis Oroszország határain kívül. Az EU-ban eddig mintegy 30 milliárd eurónyi, átszámítva több mint 11 ezer milliárd forintnyi vagyont fagyasztottak be. Sokaknak azonban sikerült időben kereket oldani mesés vagyonukkal, köztük a luxusjachtokkal, és olyan országok kikötőibe mentek, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal vagy az Európai Unióval.

Az orosz oligarchák is megérzik az Ukrajnában dúló háború hatásait. Az Európai Unióban eddig csaknem 30 milliárd eurós vagyont fagyasztottak be – ebbe beletartoznak egyebek között helikopterek, ingatlanok, jachtok, műalkotások –, és mintegy 196 milliárd euró értékű tranzakciót blokkoltak a szankciók részeként – derül ki a Fókusz riportjából.

Számos jachtot is birtokolnak ezek az emberek, de Ruják István, a hajozas.hu szakértője úgy látja, a többség időben kereket oldott, és olyan országok kikötőibe mentek, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal vagy az Európai Unióval. Sok jacht például elérte a Maldív-szigeteket.

Oroszországban több ezer oligarcháról beszélhetünk, és a piramis csúcsán olyan emberek állnak, akik a világ leggazdagabbjainak listáján is előkelő helyet foglalnak el, vélekedett Feledy Botond külpolitikai szakértő.

Elmagyarázta: orosz oligarchának az tekinthető, aki politikai szívességekből szerezte vagyonát, „és ezt a vagyont részben tisztára mosva, részben más módon a hosszú évtizedek alatt egyébként aztán rendes vállalkozásokba is befektetheti”.

A toplista élén több tíz milliárd dolláros vagyonokról van szó. 

Egy jacht értékes és látványos, nehezen elrejthető, de ezeknek a vagyonelemeknek a lefoglalása nem rengeti meg az oligarchák anyagi helyzetét.

„Több tucatnyi jachtot Törökországba vittek, az ország ezeket a szankciókat pedig nem alkalmazza” – emlékeztetett Feledy Botond, aki szerint a szankciók elsősorban az oligarchák nemzetközi presztízsét ássa alá, de azért jövőbeli üzleti lehetőségeiket is szűkíti.

A vagyonuk egy része eddig is, ezután is a legkülönbözőbb svájci számlákon és más offshore, illetve olyan társaságban van, amelyekre legfeljebb az oknyomozó iratok deríthetnek fényt 


– tette hozzá a külpolitikai szakértő.

#Fókusz#Külföld#orosz-ukrán háború#oligarcha#szankciók#jacht#vagyon#gazdagok#oroszország#feledy botond

Címlapról ajánljuk