Fókusz

Véget érhet-e a háború, amíg Putyin hatalmon van?

Czakó JózsefCzakó József

2022. április 8. 19:00

Senki nem tudja, mikor és milyen eredménnyel érhet véget a háború. Putyin biztosan akar valamilyen felmutatható eredmény május 9-re, a győzelem napjára, bár az orosz csapatok éppen visszavonulnak, például Kijev alól, ahol az ukránok megverték őket. Több szakértő szerint valódi béke akkor lehet, ha Putyin távozik a hatalomból, de ennek módja és időpontja kérdéses.

Mikor lehet vége a háborúnak? Erre a kérdésre talán a Kremlben vagy Kijevben sem tudja senki a választ. A Fókuszban szakértőket kérdeztünk a 43 napja tartó Ukrajna elleni orosz invázióról.

Rácz András

Rácz András Oroszország-szakértő úgy véli, május 9-e előtt nem lesz működő fegyverszünet. Oroszország számára ez a második világháborúban aratott szovjet győzelem napja, ami a legfontosabb kortárs orosz ünnep.

„Ekkor Putyin már várhatóan valamit meg akar ünnepelni, el kell érnie valamit Ukrajnában, amit otthon eladhat győzelemként. Az igazi kérdés az, hogy május 9-e után folytatódnak-e a harcok” – fogalmazott Rácz András.

A szakértő szerint Kijev kapcsán beszélhetünk ukrán sikerekről, hiszen az oroszok elvonultak. Bár Oroszország az erők átcsoportosításáról beszél, és azt állítja, mindig is ez volt a tervük, valójában nem erre készültek.

 

„Kijevnél Oroszország súlyos vereséget szenvedett. Az ukrán erők meg tudták akadályozni, hogy az orosz hadsereg egységei igazán közel tudjanak kerülni az ukrán fővároshoz. Időnként fontos néven nevezni a gyereket: 

Kijev alatt az ukránok meg tudták verni az orosz haderőt”

– mondta el a Fókuszban Rácz András.

De mit jelent a győzelem ukrán oldalon és mikor mondhatják azt az oroszok, hogy ők győztek?

Feledy Botond külpolitikai szakértő úgy látja, az ukránok oldaláról a győzelem azt jelentené, hogy orosz katona nem marad az ország területén, „és itt Ukrajna területét a 2014. januári állapotok szerint kell érteni, amikor a Krím és a donyecki, luhanszki megyék is Ukrajnához tartoztak”.

Feledy Botond


Rácz András pedig úgy véli, van egy olyan forgatókönyv is, hogy miután Oroszország teljesen elfoglalja Donyeck és Luhanszk megyét, Ukrajna más részein próbálkozik alacsony intenzitású fegyveres konfliktus fenntartásával, például az Azovi-tenger partvidékén, valamint Herszon megye déli részén.

Elképzelhető tehát egy korlátozott, elhúzódó háború is, amilyen Kelet-Ukrajnában zajlott 2014 óta. 

Ez rendszeres tűzszünetsértéseket, és civil vagy katonai áldozatokat jelent, miközben a front egy helyben van.

Putyin elleni sikeres puccs nem valószínű

Sokan az orosz elnök távozásában, eltávolításában látnák a háború mielőbbi befejezését. 

Több megfigyelőben és bennem is az az érzés erősödik, hogy ez a háború akkor érhet véget, ha Vlagyimir Putyin távozik a Kremlből. 

Ez azt jelenti, hogy a háborúban lehetnek tűzszünetek, kisebb, kevésbé konfliktusos időszakok, de ezek lényegében csak azt fogják szolgálni, hogy az oroszok addig valamilyen módon újratöltsék a tárakat, behívjanak katonákat” – ismertette Feledy Botond.

Rácz András arra emlékeztetett, hogy a közhiedelemmel ellentétben Oroszországban nem gyakoriak a sikeres puccsok. 

Így az orosz elnök valószínűleg nem erőszakos módon távozik, ha egyáltalán távozni készül a közeljövőben a hatalomból, ráadásul az elnökválasztásig hátralévő két évben aligha lesz bárki az elit soraiból, aki puccsot merne szervezni Putyin ellen.

„Arra számítok, hogy ha az orosz elitben megerősödik az a vélemény, hogy az elnök már inkább a probléma, mint a megoldás része, akkor sem a puccs a valószínű, hanem inkább az, hogy a 2024 tavaszi elnökválasztáson az akkor már 72 éves Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin nem indul majd el” – vázolta fel Rácz András.

#Fókusz#Külföld#orosz-ukrán háború#rácz andrás#feledy botond#oroszország#ukrajna#kreml#vlagyimir putyin#puccs#elnökválasztás#ma

Címlapról ajánljuk