Fókusz

Valóban elzárhatja a gázcsapot Oroszország?

Czakó JózsefCzakó József

2022. április 1. 19:00

Elzárhatják-e az Európába irányuló földgázvezetékeket az oroszok? Mit jelentene a kontinens energiabiztonságára nézve, ha ez megtörténne? Kialakulhat-e gázhiány Magyarországon? És emelkedhetnek-e az árak? Valóban rubelben kell majd fizetni? Zsebbe vágó kérdések, amelyekre megpróbálunk választ adni.

Oroszország zárt már el gázcsapot, 2007 környékén volt az első ukrán-orosz vita és akkor leállították a gázszállítást – lékeztet Feledy Botond külpolitikai szakértő. 

Az eddigi legsúlyosabb helyzet 2009 januárjában alakult ki, amikor leállt az orosz gázszállítás Ukrajnába, és több európai országba is. Magyarországra január közepén egy hétig nem érkezett orosz gáz. 

A szakértő azt mondta, Oroszország több vezetéken kötődik Európához, tehát egy útvonal leállítása még nem jelentené a teljes európai export végét.

Ez egy drága művelet minden szempontból (…) Jóval nehezebb játék annál, mint hogy egy csapnak képzeljük el, amit ha elzárunk, akkor ez csak úgy ott marad.

Az orosz gáz alapvetően kölcsönös függőséget jelent, Európának szüksége van az orosz gázra a fűtéshez, az ipar működéséhez, Oroszoroszágnak pedig napi 400 millió euró folyik be az unióba küldött gázért, ami meghatározó bevételi forrása.

Az európai gázkereskedelemben a holland gáztőzsde az egyik legfontosabb irányadó. Itt most a földgáz jelenlegi ára 5-6-szorosa az egy évvel ezelőttinek.

Voltak olyan napok, amikor az egy évvel ezelőtti ár 12-15-szörösét kérték a gáztőzsdén. Az extrém piaci félelem azóta lecsendesedett, beállt a 120 euró körüli ár. 

Nyugat-Európában máris több helyen megemelkedtek a fogyasztói gázárak, 50-80 vagy akár 100 százalékos drágulás volt. Magyarországon árstop van, de nekünk is meg kell fizetnünk a sokkal többe kerülő gáz árát, mondja Weinhardt Attila, a Portfolio szakértője.

Természetesen nincsen ingyen ebéd, ezt ki kell fizetni és végül persze a lakosság fizeti meg az árat, csak nem közvetlenül a gázszámlában, hanem a befizetett adóján keresztül.

#Fókusz#Külföld#Gazdaság#oroszország#orosz-ukrán háború#gáz#rtl#energia

Címlapról ajánljuk