Fókusz

El tudod képzelni az életed kávé nélkül? Lehet, hogy szükség lesz rá

Hubai-Szegő ÉviHubai-Szegő Évi

2022. március 23. 19:28

Több mint kétmilliárd csésze kávét fogyasztanak az emberek naponta, szerte a világban. A kávé az olaj után a legtöbbet forgalmazott áru a világon. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nyolcvan év múlva a kávétermesztésre használt földterületek több mint 50 százaléka már nem lesz termőképes.

A klímaváltozás miatt évről évre rémisztőbb jövőképet festenek a kutatók. Növekvő bűnözés, több baleset, csökkenő munkakedv, drágább megélhetés, és a szakértők szerint a Föld felmelegedése drámai módon változtatja meg a társadalmi viszonyokat is. Sőt, az is elképzelhető, hogy alapélelmiszerek válnak luxuscikké vagy éppen tűnnek el örökre a polcokról. Egy friss kutatás szerint veszélybe kerül a kávé, a kesudió és az avokádó is.

A kávébiznisz rendkívül összetett, hiszen az olaj után a legtöbbet forgalmazott áru a világon. A szakértők azonban egyre inkább egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás a következő 80 évben súlyosan érinti a kávétermesztést. 2100-ra a kávétermesztésre használt földterületek több mint 50 százaléka már nem lesz termőképes. Emellett pedig jelentős kárt okoznak a klímaváltozás miatt elszaporodó rovarok és növénybetegségek is, pedig a kávécserje önmagában is rendkívül kényes növénynek számít és a termőhelye is korlátozott.

A kávéfajták több, mint 60 százalékát a kihalás fenyegeti, pedig a világon naponta több mint kétmilliárd csésze kávét fogyasztanak az emberek. Egy brit kutatócsoport szerint 124-ből 75 kávéfaj kifejezetten veszélyeztetett, a legtöbbjük az arabica fajtából eredeztetett, ami jelenleg a legnépszerűbb a világon.

Az élelmiszerek minősége romlani, a mennyisége pedig csökkeni fog a világ nagy részén. Egyes hírek szerint – lehet, hogy néhány évtized múlva a kávén kívül örökre búcsút inthetünk a narancsnak, a mogyorónak, a csokoládénak és a banánnak. Magyarországon a burgonya és a kukorica került veszélybe.

 

Borítókép: Chevanon Photography / Pexels

#Fókusz#Külföld#Gazdaság#kávé#narancs#mogyoró#csokoládé#élelmiszer#80 év

Címlapról ajánljuk