Fókusz

A legfejlettebb haditechnikai felszerelések is egymásnak feszülnek az orosz-ukrán háborúban

Süle LászlóSüle László

2022. március 1. 18:03

Az orosz-ukrán háború komolyságát mutatja, hogy a legfejlettebb haditechnikai felszerelések feszülnek egymásnak Magyarország keleti szomszédjánál.

Az orosz légierő az egyik legerősebb a világon, elvileg nagy fölényben vannak az ukrán légtérben is. Putyin támadásának elsődleges célja volt az ukrán légvédelem kiiktatása, de nagyon úgy tűnik, hogy ez nem sikerült neki. Feledy Botond politológus így látja a helyzetet:

 

Gyakorlatilag Oroszország teszteli azokat a fegyvereket, amiket már Szíriában is bevetett. Úgy látjuk, ha nem is teljesen új, de eddig kevés helyen használt fegyvereket is bevetett már, illetve mindazt a konvencionális fegyverzetet, amit az orosz hadsereg részéről már ismertünk.

 

A mai modern fegyverek – így a rakéták is – többek között azért ilyen drágák, mert nagyon pontosan lehet velük célozni. Mégis sok hiba kerül a gépezetbe, és még olyan bombák is vannak, amik nem robbannak fel. Persze senki sem akarja ezt megvárni, inkább elhagyja a lakóhelyét, és a légitámadások elől a föld alá menekül.

Az előzetes esélylatolgatások szerint Putyin seregének napokon belül győznie kellene, de úgy tűnik, Putyin nem mérte fel jól az ukránok erejét, akik sokkal elszántabbak, mint ahogy az agresszor ezt elképzelte. Ráadásul Ukrajna egyre több segítséget kap kívülről, például légvédelmi fegyvereket a NATO-tól.

Ebben a háborúban nem lehet pontosan megmondani, kinek dolgozik az idő, az oroszok a heves ukrán ellenállás után akár még utánpótlási nehézségekbe is ütközhetnek. Félő azonban, hogy messze még a vége.

#Fókusz#orosz-ukrán háború#Külföld#haditechnika#fegyverek

Címlapról ajánljuk