Fókusz

Interjút készítettünk New York hercegével, az újhullámos hiphop egyik világsztárjával, de bemutatjuk a legnépszerűbb magyar trap zenészeket is

Gál PetraGál Petra

2022. február 12. 18:15

A trap zene 2010 óta mainstream lett, mára már az amerikai zene egyik legfontosabb irányzatává vált. Miért mozgatja meg az újhullámos hiphop fiatalok százmillióit? Mi a titka a trapnek, amiben az autotune hangok és a szívig hatoló basszus adja az érzést? Hogyan befolyásolja a világ zenei alakulását Drake, Kanye West, Travis Scott és a többi hiphop előadó?

Grósz Bence 12 évesen már színpadon rappelt. Most, 27 évesen pedig Lmen Prala néven a magyar trap zene kulcsfigurája. Vácon találkoztunk, egy parkban, ahol sok zenéjét írta. Lmen Prala neve egyébként a Dzsentlmen szó végéből, és a pralából áll, ami lovári nyelven testvért jelent. A koncertjeire átütő energia jellemző, tolonganak a rajongók, rengeteg fellépése van. A youtube-on több milliós megtekintései vannak a klipjeinek, a Polizei című számát már több mint 6 millió hétszázezren látták.

 

 

Szövegeire jellemző, hogy mindenféle idegennyelvű szavakat használ, sokszor oroszt, szlovákot vagy románt. Szerinte ez a hiphop műfaj a nagy érzésről, a nagy viberól szól. Lmen Prala világéletében arról álmodott, hogy egyszer ő maga adhatja át ezt az érzést az embereknek.

 

 

A most 20 éves Lil Tjay Budapesten az Akváriumban koncertezett, pillanatok alatt elfogytak a fellépésére a jegyek. Lil Bronxban született, és 2016-ban kezdte el feltölteni a zenéit soundcloud-ra, így kezdett egyre népszerűbb lenni. Ma már 6,6 milliós instagram követőtábora van.

 

 

AKC Misivel, AKC Damigoval és AKC Krettával azon a helyen találkoztunk, ahol rengeteg bulit csaptak már, fontos megállópont az életükben. Karrierjük azzal kezdődött, hogy Misiék letöltöttek egy zenekészítő programot 2015-ben.

Az egyszerűbb szövegek, sokszor egy-két szavas refrének, nyers, durva kifejezések és a hatalmas basszus adják a trap lelkét. De rap nélkül nincsen trap zene. Az trap zenészek azt mondják, azért szeretnek a koncertjeikre járni a rajongók, mert ott önmaguk lehetnek.

#Fókusz#trap#grósz bence#lmen prala#lil tjay#akc damigo#akc misi#akc kretta

Címlapról ajánljuk